Det prosederer han på i lagmannsretten. Da det samme skjedde i tingretten, fikk han ikke gehør for det. Hans klienter – 48 i tallet – ble i stedet pålagt å betale saksomkostningene til sine motparter. På den måten ble tapene for de tidligere borettshaverne enda høyere.

Langt tidligere

Tingretten kom til at borettslagets styre – med leder Kirsten Helberg Johnsen og nestleder Helen Guttormsen i spissen – burde har fremsatt sitt millionkrav allerede i 2007–08.

Advokat Krantz mener at Danske Bank var delaktig i at prosessen gikk i langdrag. Det skjedde gjennom årelange dialoger – alt mens gjelden og misligholdene økte.

Det var først på høsten 2010 at banken satte hardt mot hardt. Da var ultimatumet konkurs eller å finne en annen bankforbindelse.

Treårsfrist

Tingretten kom til at treårsfristen for å innlevere et krav startet da økonomien skrantet og egenkapitalen i borettslaget var tapt.

Advokat Krantz mener at dette tidspunktet ikke kan gjelde fordi reelle forhandlinger mellom partene pågikk.

– Dommen viser med all tydelighet at retten mener at mine klienter burde ta tatt ut søksmål i en forhandlingssituasjon hvor borettslagets styre og banken forsøkte å finne minnelige løsninger. En slik løsning – eller krav – ville ha ødelagt enhver forhandlingsvilje, mener tromsøadvokaten.

Foreldet

Advokatfullmektig i Danske Bank, Helene Monrad Bale, sa i sitt innledningsforedrag at tingrettens dom er korrekt og at kravet fra borettslaget heller ikke er rettslig forankret.

– Vi mener at både styret og andelseierne skjønte situasjonen etter at 2009-regnskapet forelå. Det ble behandlet på generalforsamlingen i juni 2010. Det er det seneste tidspunktet som må gjelde når spørsmålet om foreldelse skal vurderes.

Egenkapitalen tapt

– Dessuten konkluderte en innleid advokat allerede samme vår med at økonomien var svak og egenkapital var tapt. Da burde styret har skjønt alvoret og sendt en stevning. Det skjedde ikke, konkluderer prosessfullmektigen med.

Hun presiserte også at styret i Amfi fikk tilbud om å omdanne borettslaget til et sameie med selveierleiligheter. Det ville økt verdien, men ble ikke akseptert.