Tirsdag ble det arrangert en markering på Rådhuset for Verdensdagen for Psykisk helse.

Årets fokus på verdensdagen for Psykisk helse er «Se hverandre – kast maska», og det handler mye om dagens press om å være perfekt.

– Det er viktig at vi er bevisst på det, og tør å kaste maska når vi har det tøft og utfordrende. Det er flere som har det vanskelig enn vi tror, derfor er det veldig viktig å fokusere på nettopp psykisk helse, sier avtroppende byrådsleder Øyvind Hilmarsen, som holdt appell under markeringa – som for øvrig var hans siste arbeidsdag på rådhuset.

– Dette er min siste offisielle opptreden som byrådsleder, og det er veldig hyggelig, sier Hilmarsen.

Les også: På denne skolen sliter elevene mest psykisk

Egenverdi

– Jeg tror det er veldig viktig å fange slike problemer i ung alder. Derfor er jeg glad for at vi har fått på plass helsesøstertjenesten, hvor vi har ansatt syv nye helsesøstre så alle får en fast time hos helsesøsteren i skolen, forteller Hilmarsen.

Markeringen ble arrangert av Fontenehuset, Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse, Mental Helse og Selvhjelp for spiseforstyrrelser, og flere frivillige organisasjoner møtte opp.

– Vi har fokus på egenverdi og helse, hvor stor verdi et menneske føler det har. Vi er opptatt av at personer skal styrke egenverdien sin, sier Dina Landfald Hanssen fra Selvhjelp for spiseforstyrrelser.

– Mange av dem som er med i de forskjellige organisasjonene som er her i dag har en eller annen erfaring med det organisasjonen representerer, så det å stå fram og vises setter litt lys på temaet, tilføyer Heidi Gabrielle Moen som også er fra Selvhjelp for spiseforstyrrelser.

Les også: Alvorlige funn av psykiske helseplager blant barn og unge

Tør å kaste maska

Målet med arrangementet er blant annet å vise hvilke tilbud man har i byen ved, samtidig som man prøver å senke terskelen for å snakke om psykiske lidelser.

– Vi prøver å få fram budskapet med at for eksempel sosiale medier lager et bilde av at folk har det perfekt, noe som gjør at veldig få vil eller tør å legge ut noe som viser at livet deres er kjipt og vanskelig. Jeg tror at hvis man tør å vise alle sidene ved seg selv vil det styrke personers egenverdi, forklarer Landfald Hanssen.

– Man må tørre å kasta maska innimellom. Noen ganger kan det være greit med maske også, men det å tørre å gi slipp på å hele tiden vise det perfekte. Man må tørre å stå for hvem man er og vise hvordan man har det innimellom, sier Moen.