De siste tolv månedene på boligmarkedet er det Oslo og Tromsø som har sett den sterkeste prisveksten.

I Tromsø var prisene 8,8 prosent høyere i september i år enn for 12 måneder siden. Det ligger likevel an til et roligere boligmarked i månedene fremover, og fra august til september har prisene på eneboliger, delte boliger og leiligheter gått noe ned.

Les også: Tidenes høyeste boligpriser i Norge

Færre budgivere

– Man tar utgangspunkt i sesongkorrigerte priser. Boligprisene stiger mest om våren og synker vanligvis utover høsten. At prisene sank i høst er ikke uvanlig, men vi opplever et roligere boligmarked hvor det er færre på visning og færre budgivere. Det ender ofte med forhandlinger mellom kjøper og selger. Man oppnår fremdeles greie priser, men det er sjeldnere at man får de høye budrundene, sier Børge Martinussen, daglig leder i Eie Eiendomsmegling og talsmann for Eiendom Norge i Nord-Norge.

Ifølge eiendomsmegleren er det hyggeligere for kjøpere å bevege seg ut på boligmarkedet nå.

– Vi hadde bra trykk i august og i starten av september. Det bruker å roe seg utover høsten, men i år synes vi det har roet seg tidligere, sier han.

Under landsbasis

Martinussen har 30 års erfaring i bransjen og forteller at man i perioder kan oppleve å få en pause i markedet.

– Man får et pust i bakken. Det er ikke fordi det nødvendigvis har skjedd noe negativt, men på grunn av prisstigningen på nesten ni prosent de siste 12 månedene bruker markedet litt tid på å ta det innover seg. Det er også lagt ut mange nye prosjekter på markedet, noe som gir et bilde av at det ligger mye ute for salg og igjen fører til at folk bruker litt tid på å tenke seg om, sier daglig leder i Eie Eiendomsmegling.

Omsetningshastigheten i Tromsø var på 26 dager i gjennomsnitt i september, mot 24 i september i fjor, noe som fremdeles er under snitthastigheten på 31 dager på landsbasis.

Les også: Boligprisene økte med 16,6 prosent i 2014

Roligere tider

Ifølge Martinussen trenger Tromsø 600–900 nye boliger i året og viser til at behovet for flere boliger ikke er dekt.

– Det som annonseres nå utgjør 400–500 boliger de neste årene, men det er ikke nok til å dekke behovet.

Han mener likevel det er naturlig at boligmarkedet får et pust i bakken, og forventer et roligere boligmarked utover høsten og vinteren.

– Det går greit unna, men det tar litt lengre tid og vi må ofte ha flere individuelle visninger. November og desember er normalt også rolige måneder og jeg tror nok ikke vi får full trøkk i markedet igjen før i februar eller mars.

Sunnere tendenser

Han forteller at mange boligkjøpere ofte unnlater å gå på visning fordi de tror at boligen går over prisantydning.

– Men tendensen nå er at det ofte er én budgiver. Mønsteret viser at det er noen flere boliger som går under prisantydning enn over. Det har vært ganske heftig i Tromsø de siste to årene, men nå har vi hentet igjen resten av landet og dermed ser vi at det roer seg litt, sier Martinussen.

Han understreker at det ikke er noe krakk man nå ser i boligmarkedet.

– Tendensene er at det er roligere, men det selges boliger jevnt og trutt, bare ikke i samme tempo som før. Det er litt mer sunne tendenser i markedet nå, konstaterer han.

Forsiktige

Eiendomsmegler i SNE, Ivar Nerdal, kjenner seg igjen i det Martinussen sier. Han opplever at boligkjøperne er mer forsiktige.

– Det har vært god fart og veldig travelt på boligmarkedet det første halvåret i år, og da er det ikke så unormalt at det roer seg. Vi så før valget at salget av toroms-leiligheter kjølnet litt. Prisene går ikke ned, men boligene ligger litt lenger på markedet. Folk er også litt mer forsiktige med kjøp av bolig på grunn av usikkerheten i Norge knyttet til oljenæringen. Vi ser spesielt at foreldre er mer forsiktige når det kommer til kjøp av bolig til sine barn. Det må bli tryggere økonomisk før nervøsiteten er borte hos foreldrene. Det er likevel ingenting som tyder på at boligprisene skal ned, mener Nerdal.