Hver morgen denne uken har elever i syvende klasse, sammen med førsteklasse-foreldre, dugnad rundt trafikkarealene ved Prestvannet skole.

De deler ut frukt til dem som går eller sykler til skolen, reflekser til de yngre elevene og gir instruksjoner til bilistene som kjører barna til skolen.

– Bruk snuplassen

Trafikkaksjonen er satt i gang for å gjøre foreldre oppmerksomme på de trafikkfarlige situasjonene som oppstår når elevene skysses til skolen, og for å oppfordre flere til å sykle og gå.

– Vi synes dette er veldig bra og håper det hjelper. De som går til skolen får en belønning fordi de er flinke og de som kjører får et ark. Vi vil at de som bruker bilen skal kjøre til snuplassen slik at vi ikke får noen ryggesituasjoner her, sier Didrik Hafstad og Esten Bøifot mens de deler ut frukt utenfor skolen.

Les også: Skoleområde er trafikkfelle

Bekymret

FAU-leder Tove Kronstad Sundstrøm forteller at hun selv har en datter i første klasse som går til skolen hver dag.

– Jeg er veldig bekymret. Det har vært flere nestenulykker her fordi bilene rygger inn innkjøringene ved skolen når de skal snu. Nå har vi satt opp bukker ved innkjøringene og oppfordrer bilistene til å kjøre til snuplassen og komme tilbake for å sette bilen med snuten i samme retning som de skal kjøre når barna er sluppet av, sier Sundstrøm.

– Vi har valgt å premiere de som går eller sykler til skolen. Vi vil ikke stå her med pekefingeren til de som må bruke bilen, men gir heller en tommel opp til de som kjører riktig, legger hun til.

Les også: - Gå sammen med barna til og fra skolen

Forsiktige

En av foreldrene som kjører barna til skolen denne onsdag morgenen er Hilde Johannessen.

– Dette er et kjempefint tiltak. Vi må være forsiktige med å rygge bilen i nærheten av skolen. De yngste barna har ikke like stor forståelse for trafikksituasjonene og dette gjør at alle blir med obs på det. Vi går eller sykler ofte til skolen og ungene synes det er stas. Det er bare å begynne litt tidligere, sier hun.

Lea Norderval og Selma Haakensen forteller at mange av barna blir redde når det er mye trafikk rundt skolen.

– Ofte er det veldig mange biler her og mange av dem rygger eller kjører for fort. De mindre barna blir redde og det har vært flere ganger hvor vi nesten har blitt truffet av bilene, sier de to syvendeklassingene som oppfordrer bilistene til å slippe av barna lenger opp i gaten eller kjøre i enden av gaten i stedet for å snu foran skolen.

Ønsker langvarig løsning

– Det er veldig fint å se at syvendeklassingene tar eierskap til trafikksituasjonen. Vi skal ha seks elever her ute hver morgen, men stadig flere har meldt seg og har lyst å være med, sier Per Pippin Aspaas i FAU.

FAU-leder Tove Kronstad Sundstrøm peker på at dugnaden denne uken er et engangsstunt, men at de ønsker å få på plass en langvarig løsning.

– For eksempel en rundkjøring hvor foreldrene som kjører kan bruke når de setter av barna. I dag fører ryggingen til farlige situasjoner stadig vekk. Vi håper å få kommunen med på laget for å jobbe fram noe langvarig løsning.