Blir ny kirkeverge

Nils Opsahl (55) tok avgjørelsen om å takke ja til jobben som ny kirkeverge mens han var på cruise i Middelhavet.

NY JOBB: Nils Opsahl er ansatt som kirkeverge i Tromsø og forlater dermed stillingen som konstituert hotelldirektør på Scandic Grand og direktør i Nordic Hotel, drift og eiendom Tromsø.  Foto: Tom Benjaminsen

KIRKEVERGE

Kilde: utdanning.no

  • Daglig leder av kirken, og arbeidsgiver og leder for de ansatte i menighetene.
  • Arbeidsoppgavene spenner fra medarbeidersamtaler, utarbeiding av tilbudspapirer ved rehabilitering av kirken og til samtaler med pårørende som skal gravlegge en av sine kjære og ønsker en spesiell plass på kirkegården.
  • Kirkevergen er sekretær i fellesrådsmøter og har en rekke oppgaver i forbindelse med dette, deriblant å hente ut budsjett- og regnskapstall.
  • Kirkevergen har sine fullmakter fra kirkelig fellesråd.
nyheter

Opsahl overtar stillingen som kirkeverge i Tromsø kirkelige fellesråd etter Kristin Stang Meløe. Hun har begynt som sogneprest i Nordberg menighet i Oslo etter åtte år som kirkeverge i Tromsø.

Ikke teologisk bakgrunn

Det blir Nils Opsahl som fra årsskiftet får ansvar for åtte kirker, 22 gravlunder og rundt 60 ansatte i kirkelig fellesråd. Manglende teologisk bakgrunn ser han ikke som noen hemsko, og det forestående skillet mellom kirke og stat skremmer heller ikke. Solid erfaring fra både personalledelse og eiendomsforvaltning kommer godt med i den nye jobben.

– Det slo meg at det kanskje er en fordel ikke å ha teologisk bakgrunn. Jeg liker personalarbeid, endring av organisasjonsform er også spennende, og det er noe jeg har lyst å jobbe med.

Opsahl har tidligere hatt flere direktørstillinger i Tromsø; både på hotellene With, Saga og Grand, i Avinor og Bladet Tromsø. De siste ti årene har han jobbet i Nordic Gruppen.

Les også: Nå blir hun sokneprest i Oslo

Råd fra prestedatter

Han måtte lese utlysningsteksten til kirkevergestillingen hele tre ganger og få råd fra sin prestedatter, før han bestemte seg for å søke. Han trodde manglende teologisk utdanning diskvalifiserte ham.

– Det jeg så utlysningsteksten førte gang tenkte jeg ikke over det, blant annet fordi den tidligere kirkevergen hadde kirkelig bakgrunn, noe jeg ikke har. Datteren (Ragnhild, red.anm.) på 29 år er prest i Kroken og sa at jeg ville passe godt til kirkevergejobben. Jeg gjorde en del undersøkelser rundt stillingen fant ut at det kunne være en morsom jobb. Jeg leste teksten en tredje gang, og tanken om å søke lå og murret i bakhodet, sier Opsahl.

Les også: To hotellsjefer tjente over millionen i fjor

Avgjort i Hellas

Han søkte og nådde helt til topps i søknadsbunken. Tilbud om stillingen kom fra Tromsø kirkelige fellesråd rett før han og kona dro på cruise i Middelhavet i forrige uke. Den endelige avgjørelsen ble tatt om bord på cruiseskipet utenfor en gresk øy.

– Jeg hadde ingen illusjoner om å få jobben. Jeg fikk åtte dager på å bestemme meg. Cruiseskipet nærmet seg vel Santorini i Hellas da jeg tok avgjørelsen, etter å ha konferert med kona. Jeg har lyst til å gjøre noe helt annerledes, sier han.