Sigvald (95) har som mål å trene til han blir 99

Sigvald Hansen (95) trener fortsatt to ganger i uken og har et spesielt mål å se fram til om fire år.

SPREK: Sigvald Hansen på trening.  Foto: Tom Benjaminsen

KAFFEKOS: Sigvald Hansen (95), Kåre Nordhus (89) og Ragnhild Rognseth (83), koser seg med kaffe etter treningen.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

Hansen ble sist helg fotografert med et kamera som er like gammelt som han selv.

– Det var en opplevelse å være med på, og det er mange som har lagt merke til at jeg har blitt kjendis nå, flirer 95-åringen.

iTromsø møter ham noen dager senere på Seminaret omsorgssenter der han trener hver mandag og torsdag.

– Det er i hovedsak for å unngå å sitte i ro, og for å holde hodet klart. Det er viktig å holde kroppen i bevegelse. Man kan ikke sitte seg ned og pleie sykdommen, man må glemme at den er der og hive seg til, sier Hansen.

Veteranjuvel

På spørsmål om treningen skal gjøre at Sigvald blir 100 år, svarer han at han har en annen dato som han først ser fram til.

– Jeg har vært medlem av Odd Fellow i 46 år. Når jeg fyller 99 år, har jeg vært med i 50 år og får veteranjuvel, så det blir bra, det, smiler Hansen.

Treningen er nyttig, men også det sosiale er i fokus.

– Sist uke bakte jeg sitronkake og hadde med, men jeg fikk ikke tid i dag. Det sosiale er veldig viktig, sier 95-åringen.

Det samme mener fysioterapeut Ellen Thomassen.

– Vi er 11 stykker fra 75 år og oppover isom kommer to ganger i uken. Vi har også to tilsvarende grupper og holder primært på med styrke- og balansetrening. Det sosiale er også veldig viktig, sier Thomassen.

Ventelister

Ifølge Thomassen kunne de også hatt flere grupper med på «Styrkebølgen».

– Vi har ventelister til januar og skulle gjerne ha tatt inn flere nå om vi hadde hatt mer ressurser, sier hun.

Gruppen består av folk som enten har falt eller har fare for fall i hverdagen.

– De aller fleste melder om god fremgang, og gruppene går i tre måneder. Målet er at hverdagen skal bli lettere, og det ser vi også at er tilfelle. Mange gjenopptar kafébesøk og andre besøk i løpet av de tre månedene. De får også tilbud om oppfølging en gang i uken etter den første perioden, sier Thomassen.

Gruppene blir testet ved oppstart og avslutning.

– Ved re-testingen ser mange at de har hatt stor fremgang.

En av dem som har merket stor fremgang, er Ragnhild Rognseth (83), som bor i 3.-etasje i en blokk uten heis.

– Jeg er litt tungpustet, så trapper har vært et problem, men jeg merker allerede at det har blitt mye bedre, sier Ragnhild Rognseth.

Og Thomassen er klar på hvor viktig «Styrkebølgen» er.

– I Norge er det omtrent 9.000 hoftebrudd i året, og det koster vanvittig mye for samfunnet og går ut over livskvaliteten, så dette handler om å unngå fall, og derfor er de treningsgruppene så viktig, sier hun.