Døde på glattcelle - nå er saken ferdig etterforsket

Spesialenheten for politisaker har gjort ferdig etterforskningen rundt dødsfallet til Rolf Einar Bjørn (43) som døde i politiets varetekt i sommer.

DØDE: Rolf Einar Bjørn (43) døde i en celle på Tromsø politistasjon på fredag. Man må tilbake til 1990-tallet for å finne eksempler på at noen på litt over en time har dødd i en norsk arrest. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

Rolf Einar Bjørn (43) ble i sommer pågrepet av politiet. Kun en time og fem minutter senere ble han funnet på cella uten puls. Noe lignende har ikke skjedd siden 90-tallet.

Spesialenheten for politisaker ble koblet på saken og mottok 21. september en endelig obduksjonsrapport der det ble klart at dødsårsaken ble antatt å være forgiftning med etanol og andre medikamenter.

Saken oversendt

Nå er saken ferdig etterforsket.

– Det jeg kan si med et lite forbehold er at saken nå er ferdig etterforsket og ligger på mitt bord og min vurdering nå før den oversendes til sjefen for spesialenheten, sier Halvor Hjelm-Hansen, leder for Spesialenheten for politisaker i Midt- og Nord-Norge.

Spesialenheten har nå innhentet all nødvendig informasjon og gjort avhør for å finne ut om det har skjedd noe straffbart hos de politiansatte i forbindelse med dødsfallet.

– Det kan gå noen uker før påtaleansvarlig har gjort ferdig sine vurderinger og så skal sjefen ta stilling til om det blir påtaleavgjørelse i positiv eller negativ retning, sier Hjelm-Hansen.

Vedtak

Innstillingen fra Spesialenheten for politisaker i Midt- og Nord-Norge, blir sendt ut snart.

– Ordningen er slik at hver avdeling, i dette tilfellet Midt- og Nord-Norge, sender en innstilling med forslag til vedtak med en begrunnelse rundt det, sier Hjelm-Hansen.

Hjelm-Hansen kan ikke gå inn på hva innstillingen er før hovedkontoret har mottatt innstillingen og gjort sitt vedtak.