Fulltidsbonde og fulltidspappa

Etter at samboeren havnet i rullestol, har det vært heftige tider for Mats Hegg Jacobsen (30). Nå er han nominert til Årets unge bonde.
nyheter

Da Jacobsen og familien flyttet tilbake til Tromsø etter mange år i Oslo, meldte trangen til å drive familiegården seg hos den tidligere kjørelederen og håndballspilleren.

For to år siden gjorde han alvor av planene, sa opp jobben og fylte gården med geiter, griser, villsauer og høner og satset for fullt. Nå kan det harde arbeidet hans bli belønnet med prisen Årets unge bonde som han har blitt nominert til og ligger godt an til finaleplass.

God hjelp

– Det viser vel at jeg har klart å treffe en nerve og driver med noe folk setter pris på. Derfor blir jeg rørt av nominasjonen og setter stor pris på den, sier Jacobsen til iTromsø.

Samtidig som han har fjøset fullt, har han også vært nødt til å ta seg av ungene og samboeren etter at hun falt stygt og havnet i rullestol i mars.

– Det har vært mye til tider, men jeg har fått det til å gå rundt, sier Jacobsen med et smil.

Det vil si, helt alene har han ikke vært.

– Jeg har hatt god hjelp av familie, venner og naboer som har stilt opp på frivillig basis og hjulpet til. Det er i slike situasjoner at man ser hva familie og venner betyr. Foreldrene våre har passet ungene, mens naboer og venner har hjulpet til i fjøset.

Les også: Mats (29) sa opp jobben for å bli bonde (krever innlogging)

Adopterer bort geiter

Som et ledd i sin forretningsplan adopterer Jacobsen bort geiter til familier som ønsker det og disse får da følge geitene på sin ferd til spisebordet. «Fra start til mat» kaller han produktet sitt.

– Jeg er klar over at det kan bli litt mye for enkelte å treffe maten de skal spise, men jeg føler at det er en samfunnsoppgave jeg har påtatt meg. Det har en verdi for barn å få se hvor maten vi spiser kommer fra, sier han.

Det synes tydeligvis også kundene hans. Det første året anslo han at han kom til å selge fem geiter. Det ble nærmere 40. Det andre året ble alle de 60 geitene adoptert bort på to timer og ti minutter. Nå er disse dyrene slaktet og familiene har fått både kjøttet og skinnet. De gjenværende geitene i fjøset er uvitende om at også de skal bli til kjekjøtt der de gumler i seg kveldsmaten. Enn så lenge har de et godt liv hos Jacobsen på Berg, som da også er navnet på bedriften hans.

– Dyrevelferd er viktig for meg. Dyrene skal ha det godt.

Les også: Den nye trendmaten

Fører arven videre

Jacobsen er klar på at dette er ikke noe han gjør for å bli rik.

– Jeg har aldri jobbet mer, hardere, eller hatt mindre penger. Men til gjengjeld får jeg være mye med ungene. Axel på seks er en flink sau- og hønebonde, mens Iver på to imponerer meg med høygaffelen når han skal fôre dyrene, ler han.

Jacobsen er også glad for at han kan føre familiegården videre. Fjøset har stått tomt siden 1989.

– Jeg tar jo opp driften etter bestemor og bestefar og jeg føler at de sitter i veggene fremdeles. Det føles godt å få føre arven videre, avslutter Jacobsen.

Årets unge bonde deles ut av Norges Bygdeungdomslag i samarbeid med McDonald’s i Norge og Felleskjøpet Agri. Premien er 20.000 kroner til å dra på sin drømmereise, med avløser i inntil en uke sponset av Norske Landbrukstenester.