«Nye kvaliteter» er tittelen på utstillingen Galleri ROM for kunst og arkitektur åpnet fredag kveld. Blant 12 norske arkitektkontor som stiller ut befinner også Lars Hamran (41) og André Severin Johansen (39) fra Tromsø seg.

Kamp om jobbene

Alderen til tross, de regnes som unge i arkitektsammenheng.

– Vi er rundt 40 år begge to og ikke akkurat purunge, men i arkitektverdenen er man ung til man er 50 år, humrer Lars Hamran på telefon fra Oslo.

– Hvilken betydning har det å delta på en slik utstilling?

– Det er hard kamp om oppdragene og for et arkitektkontor er det viktig å bli lagt merke til. Det er interessant å bli oppdaget av en gallerist som ser fellestrekk i det vi gjør med andre arkitekter i samme generasjon.

I etableringsfasen

Hamran og Johansen etablerte arkitektkontoret i Oslo for to år siden. De ble invitert av Galleri ROM til å delta på arkitektutstillingen fordi de er nyetablerte og tenker på arkitektur i nye baner. «En ny generasjon arkitekter har startet egen praksis og er i ferd med eller har etablert seg på den norske arkitekturscenen. Arbeidene til mange av kontorene preges av en formingsglede og et mangfold av uttrykksmåter en sjelden ser hos de mer etablerte», skriver galleriet på Facebook-siden sin.

– Vi er i en bransje det tar tid å etablere seg. Man er ikke etablert før man har bygd noe eller ferdigstilt prosjekter. Galleriet har sett en dreining blant nyetablerte at de arbeider med langsiktige kvaliteter, materialforståelse, kortreiste ressurser og at vi er opptatt av håndverkskvaliteter og miljøperspektivet.

Konkurrerte med Snøhetta

Arkitekt Lars Hamran er arvelig belastet, med en far som hadde arkitektkontor i Tromsø.

– Jeg jobba for fadern (Sigurd Hamran, red.anm.) for en god del år siden, og var også et par år på plankontoret i Tromsø kommune.

Han har også jobbet for Jarmund/Vigsnæs Arkitekter og undervist på Arkitekthøgskolen i Oslo, hvor han fortsatt er lærer på deltid, før han startet arkitektkontor sammen med André Severin Johansen. På utstillingen som blir stående i seks uker, viser de et prosjekt som de blant annet konkurrerte med Snøhetta om. Oppgaven var å tegne en turisthytte for Luster turlag. 67 arkitektkontor meldte seg til arkitektkonkurransen, og Hamran/Johansen var blant de tre finalistene.

– Vi var i meget godt selskap, og det var en seier bare å bli invitert i en så stor konkurranse. Det var vi, Snøhetta og Carl-Viggo Hølmebakk AS som konkurrerte. Hølmebakk er meget kjent i arkitektmiljøet og Snøhetta er jo nærmest som popstjerner å regne, sier Lars Hamran.

Snøhetta vant til slutt konkurransen om turisthytta.