Det nye PET-senteret, som blir det nye diagnosesenteret for kreft i Nord-Norge, er ventet ferdig høsten 2017, etter at entreprenørselskapet Consto signerte med UNN.

– Det skal bli et løft for regionen og kreftdiagnostikken i regionen. PET-senteret er en svært avansert legemiddelfabrikk som skal produsere radioaktive legemidler, sier Tor-Arne Hanssen, som er utbyggingssjef for UNN.

Han forteller videre at det er viktig med en legemiddelfabrikk som kan sende radioaktiv medisin til andre sykehus i nord, uten at effekten halveres.

– Radioaktiv medisin har ikke så lang levetid. Om man venter på medisin fra Oslo kan effekten allerede være halvert, sier Hanssen, som forteller at det bare finnes to andre PET-senter i Norge.

– Det finnes fra før av bare i Oslo og i Bergen.

Unikt i Skandinavia

Prislappen på diagnosesenteret har kommet på 536 millioner kroner, for 4212 kvadratmeter.

– Det som gjør prosjektet unikt i skandinavisk målestokk er at det er et samarbeidsprosjekt med universitetet hvor vi får til de beste forskningsfasilitetene, sier Hanssen, som forteller at dette er det tredje bygget som ferdigstilles på UNN innen fire år.

– Dette er det tredje store byggeprosjektet til UNN på kort tid. Hele inngangsområdet blir også radikalt fornyet når alt dette står ferdig, sier UNN-direktør, Tor Ingebrigtsen, som viser til det nye pasienthotellet og A-fløya.

Viktig i en usikker bransje

– Det er en imponerende fremdrift som utbyggingsorganisasjonen har klart å bringe fram. Det er også bra at vi har endt på samme entreprenørfirma på alle tre prosjektene. Det er en fordel tempomessig å ha kontinuitet i arbeidet, sier Ingebrigtsen, som viser til tromsøfirmaet Consto, som har stått for de to andre byggene.

– Vi takker for tilliten vi får av UNN. For Consto betyr det mye i tiden vi går inn i. Det er ikke akkurat rosenrødt i markedet for tiden, og med denne kontrakten kan vi se fremover, sier Ronny Bøckmann, som er avdelingsleder for Consto i Tromsø.

Entreprenørene går i gang allerede 1. november og bygget skal være klart til drift på senhøsten 2017.