Det er alltid høytidsstemning når Mack inviterer kunder og samarbeidspartnere til sin årlige juleølsmaking. Mens arrangementet tidligere har vært forbeholdt spesielt utvalgte, får «alle» sjansen i år når Mack åpner sitt julehus hvor blant annet årets julebrygg skal prøvesmakes. I tillegg er hjemmebryggere invitert til å konkurrere om beste juleøl.

Juleøl til overs

– Det bruker å være magisk stemning når starten på årets juleølsalg markeres. I år skjer det på lørdag 7. november og vi legger ut 500 billetter som hvem som helst kan kjøpe. Det er første gang vi har åpen juleølsmaking, og når vi først skal gjøre det, vil vi gjøre de skikkelig, sier Veronika Karlsen, arrangementsansvarlig på Ludwig Mack Brygghus og Esben Rørnes, leder for Mack Mikrobryggeri.

Mack byr i år på fem juleølsorter. Mikrobryggeriet står for to av bryggene, det vil si det ene er restlageret fra fjorårets brygg; Fjøsnisse.

– Mat- og vinbloggeren Vidar Pedersen ga det fem på terningen i fjor, i år gir han det seks. Vi har 600 flasker igjen som blir i salg på byens tre vinmonopol, sier Rørnes.

Kårer beste juleøl

Årets juleølbrygg har fått navnet Nissefant. I kjent stil har de tusen literne blitt til under høy rockemusikk og stor fantasiutfoldelse.

– Oppskriften ligner på et brygg vi lagde for to år siden. Vi har gått ned på alkoholprosenten, det er godt krydret, syrlig og med lav kullsyre. Det er et frekt og utradisjonelt juleøl, og ble til med Tom Waits, Bob Dylan, Jokke og Valentinerne og Leonard Cohen på platespilleren, sier en engasjert mikrobryggerileder.

Det kommer til å skje mye i Mackkvartalet når julehuset arrangeres. Mack-direktør Harald Bredrup og bryggerimester Rune Lennart Andreassen står for de offisielle åpningen når årets juleølsmaking starter i Ølhallen. Her skal også det beste hjemmebryggede juleølet kåres av en egen jury.

Konsert i mikrobryggeriet

– Det er veldig mange som holder på med hjemmebrygging av øl, det merker vi på salget av råvarer som malt, humle og gjærstammer. Vi har ikke fått så mange påmeldinger ennå, noen holder kanskje fortsatt på med å brygge. Jo lengre tid det tar, dess bedre smaker det. Vi håper flere melder seg på, og tør å få målt ølet sitt mot andres, sier Veronika Karlsen og Esben Rørnes.

Vinneren får lage julebrygget sitt på Mack Mikrobryggeri, og vil bli tilgjengelig for salg til neste års juleølsesong.

Mack julehus vil by på underholdning, skjenking i bakgården hvor man kan sitte på reinskinn i skinnet av fakkelbokser, salg av mat i direksjonen og egen bar i mikrobryggeriet og livekonsert med Red Headed Sluts.

– Vi avslutter lørdagens arrangement med et smell i mikrobryggeriet. Vi rydder plass og gleder oss til konserten.

I tillegg til alt dette blir det juleølsmaking og juleølhistorie med bryggerimester Rune Lennart Andreassen.