Nordmo er allerede på plass i kontorlokalene i Byporten. Den daværende politiadvokaten fikk vikariatet da Hugo Henstein (46) ble utnevnt til politimester i Harstad. Underveis bestemte departementet at embetet i Tromsø skulle utvides med en jurist. Den jobben fikk Nordmo.

Midlertidig

Ifølge førstestatsadvokat Lars Fause ble Gøril Lund ny erstatter for Henstein. Han er tilbake fra årsskiftet fordi Midtre Hålogaland politidistrikt blir lagt inn under Troms og politimester Ole B. Sæverud. Fra samme tidspunkt løper vikariatet til Lund ut.

Fause sier seg godt tilfreds med å ha fem jurister i jobb. Men det er også nødvendig i forbindelse med sammenslåingen av en rekke politidistrikter.

Les også: Advokat får ikke betalt - krangler om timesats

36.000 flere

– Det betyr at vårt embete – som håndterer Troms, Finnmark og Svalbard – får 36.000 flere innbyggere i den nye regionen. Antallet går fra 202.000 i dag til nesten 239.000 fra nyttår.

Lars Fause understreker at vi ikke skal mer enn 14-15 år tilbake i tid da statsadvokatene også håndterte det som var Senja politidistrikt. Nå er regionen igjen hans ansvar.

Mer alvorlige saker

– En av årsakene til den økte bemanningen ligger i kompleksiteten i de straffesakene som avdekkes. I dag har vi langt flere tilfeller av alvorlige overgrep mot barn. Vi ser også at narkotikakriminaliteten er mer omfattende og at det avdekkes flere saker.

Les også: Skattelistene: Se inntektene til advokatene

Faglig ansvar

Lars Fause understreker at økt bemanning også gir rom for en tettere kontakt med faglederne i politiet – politimestrene og de påtaleansvarlige.

– Det mange ikke er klar over, er at statsadvokatene har det faglige ansvaret i all etterforskning. Vi skal ha et ord med i laget helt til rettskraftig dom foreligger.

– Det gjelder også i forhold som Kystvakta avdekker og som havner i rettssystemet, sier Lars Fause.