Joddski-dokumentar tar av på internett

Norges første iscenesatte artist-dokumentar er et faktum, med nordlendinger foran og bak kamera.

FILMSKAPER: Carl Christian Lein Størmer har laget en «mockumentar» om rapperen Joddski.  Foto: LENA VERÅS ERIKSEN

RAPPER: Jørgen Nordeng alias Joddski kaller «Den vanskelige tida» for et stykke kunst som det er opp til publikum å tolke som de vil. 

Carl Christian Lein Størmer. 

nyheter

De aller fleste med en middels interesse for film, kjenner til Rob Reiners fiktive band-dokumentar «This is Spinal Tap» fra 1984. Forrige helg slapp Tromsø-regissøren Carl Christian Lein Størmer sitt portrett av rapperen Jørgen Nordeng, alias Joddski, med tittelen «Den vanskelige tida – dokumentaren om Joddskis comeback», gratis på internett.

– Jeg har fått såpass massiv respons fra kjente, mer perifere kjentfolk og ukjente at jeg føler det var en rett måte å gjøre filmen tilgjengelig på, sier Lein Størmer.

Tirsdag morgen var filmen oppe i 6.000 visninger, etter å ha ligget drøye to døgn tilgjengelig på nettstedet 730.no.

– Det er jo helt sykt. Til sammenligning måtte vi ha hatt 20 fullsatte saler på en filmfestival for å oppnå slike tall.

– Bevis på at vi har lyktes

«Den vanskelige tida» er en iscenesatt stunt-dokumentar med den høyst reelle hip hop-pioneren Jørgen Nordeng i hovedrollen, hvor Lein Størmer med håndholdt kamera følger hovedpersonen i et døgn preget av personlige og karrieremessige nedturer og flauser.

At deler av media og publikum er usikker på om historien er «ekte», tar regissøren som en kompliment.

– Det synes jeg er et bevis på at vi har lyktes med filmen, og det er utrolig morsomt å bivåne usikkerheten rundt prosjektet. Utgangspunktet var at vi skulle fortelle at filmen var arrangert, men vi droppet den tanken etter at prosjektet var ferdigstilt. Hvis folk ikke skjønner greia, kan de jo likevel sette pris på filmen.

Kunst og selvironi

Hovedpersonen selv vil ikke forklare handlingen, da han heller vil at publikum skal tolke innholdet på sin egen måte.

– Det her er jo et stykke kunst, som på alle måter er C.C. (Lein Størmer) sitt prosjekt, og jeg stoler på ham, sier Jørgen Nordeng til iTromsø.

At reaksjonene har vært mange og varierte, kan han dog bekrefte.

– I hip hop-verdenen jeg kommer ifra er vel kanskje ikke folk kjent for å ha spesielt mye selvironi. Jeg snakket med Tommy Tee i går, og han hadde fått en del henvendelser fra folk som, etter å ha sett filmen, lurte på hva i svarte jeg holdt på med, humrer rapperen.

«Poppa» Lars og Bjørn Sundquist

Ideen bak den halvtimes lange filmen ble til ved en tilfeldighet, og frøet ble sådd i et studio i Tromsø. Nordeng og Lein Størmer møttes utilsiktet hos Nordengs tidligere Tungtvann-kollega «Poppa» Lars Sandness, som jobbet med Joddskis siste plate «Bygdedyret».

- Jeg kjente ikke Jørgen før det møtet. Lars spilte «Bjørn Sundquist»-låten for meg, og øyeblikkelig slo tanken meg om å lage en musikkvideo der vi involverte Sundquist. Innspillingen av denne musikkvideoen som har gått sin seiersgang i sosiale medier de siste par ukene, var grunnen til at Lein Størmer fløy ned til Nordengs bosted i hovedstaden. Men så ballet det hele på seg.

Uten manus

– Konseptet bak dokumentaren var noe vi bare fant på da vi møttes i Oslo for en drøy måned siden. Noe manus skrev vi ikke, så jeg er dødsimponert over Jørgens innsats i filmen, siden alt han gjør er improvisert.

Størmer måtte selv improvisere i løpet av det som ble to hektiske døgn for både rapper og regissør.

– Flyselskapet mistet bagasjen min, så jeg måtte bare låne meg noe kamerautstyr og en mikrofon. Sekvensen med Christer Falck er filmet med en iPhone, ler tromsøværingen.

Breddfull av kjendiser

Filmens rolleliste er en oppsamling av sjeldent mange kjendiser. I tillegg til hele landets samlede hip hop-elite, medvirker blant andre Sandra Lyng, Gunnar Greve, Leo Ajkic, Asbjørn Slettemark og Per Heimly.

– Hvordan fikk dere alle disse til å stille opp?

– Det er jo egentlig ganske utrolig, men ingen sa nei til å være med. At dette var en ganske annerledes produksjon, uten noen form for manus, budsjett eller hyre, tror jeg var en fordel i så måte.

Rørende

Selv om filmen har et humoristisk snitt, har den også en annen dimensjon. Joddski møter så mye motgang at sympatien for artisten øker, og handlingen ender opp med bli veldig rørende.

– Jeg viste filmen til foreldrene mine, som syntes den var en slags moderne versjon av Egner-visa «Den uheldige mannen», sier filmskaperen.

– Et par av scenene synes jeg var tøffe å gjøre. Joddski kjemper hele tiden mot erkjennelsen av at dette går i nedoverbakke og prøver å snu alle tilbakeslagene til noe positivt. Men gradvis går det opp for ham at løpet er kjørt, avslutter Carl Christian Lein Størmer som har flere prosjekter på gang, uten å ville avsløre noe på dette tidspunktet.