Etter flere år med ulovlig lange ventelister hos PPT (Pedagogisk-psykologisk tjeneste), har Fylkesmannen i Troms gjennomført tilsyn med Tromsø kommune. I den foreløpige rapporten konkluderer de med å ha avdekket lovbrudd ved at kommunen ikke sikrer elevers rett til spesialundervisning.

Skylder på sommerferie

I en brevveksling med Fylkesmannen opplyser kommunen at det vanligvis går inntil seks måneder før det foreligger en sakkyndig vurdering av en elevs behov for spesialundervisning, samt noe mer tid før et enkeltvedtak treffes. Samtidig har de blant annet forklart den lange saksbehandlingstiden med forhold utenfor PPTs kontroll, som sommerferie og bortreiste foresatte.

Les også: Mener kommunen opererer med ulovlige ventelister (krever innlogging)

Ventet siden februar

Utdanningsdirektoratet er klar i sin tale om at en vurdering av en elev skal skje innen rimelig tid – og ikke senere enn tre måneder. I tillegg er det lovstridig for kommunen å innføre ventelister for utredning av en eleves behov for spesialundervising. Rapporten viser at barna som hadde ventet lengst i mai i år, ble henvist allerede i februar.

Ikke forsvarlig

Som skoleeier plikter Tromsø kommune å ha et forsvarlig system som sikrer elevenes rettigheter, som eksempelvis retten til spesialundervisning. «Tromsø kommune har ikke et forsvarlig system for å sikre at elevers rett til spesialundervisning oppfylles (...)» heter det i en foreløpige rapporten. Det både på grunn av ulovlige ventelister og for lang ventetid. Tilsynsrapporten inneholder forhåndsvarsel om enkeltvedtak med pålegg om retting av lovbruddene. Tromsø kommune har fått frist til 2. november for å kommentere rapporten, før Fylkesmannen utarbeider endelig tilsynsrapport.

Les debattinnlegget: Fremdeles store utfordringer i Tromsøskolen

Fullt fokus på saken

Brage Larsen Sollund (Ap), byråd for oppvekst, utdanning og idrett, forteller at kommunen har fullt fokus på å rette opp i situasjonen.

– Jeg fikk denne rapporten på mitt bord rett før helgen. Vi skal nå undersøke de ulike forholdene og det er planlagt møter allerede denne uken for å avklare disse forholdene.

Kommunens egen målsetting er to måneder ventetid, dog tilsynet viser at prosessen vanligvis tar seks måneder.

– Det er en sum av flere ting som tar for lang tid, og nå må vi se på alle disse leddene for å finne ut hva vi skal gjøre for å bedre prosessen fra start til slutt.

Sollund trekker fram at flere lærere vil kunne hjelpe.

– Hvis det viser seg at en elev trenger ekstra hjelp og det trengs mer ressurser, er det klart at det skal komme så fort som mulig. For lange ventetider i PTT er ikke bra for elevenes læring og utvikling, og i Kystens Hus-erklæringen kom vi med vårt mål om å øke lærertettheten i skolene. Det er viktig for å kunne følge opp elevene og flere lærere kan bidra til å dempe på trykket for PPT.

Kommunen ble også i juni 2013 klagd inn for fylkesmannen for nettopp lange ventelister hos PP-tjenesten. Saken ble da avsluttet i juni 2014. Det har ikke lyktes iTromsø å få en kommentar fra enhetsleder i PPT, Marit Stensen.

– Elevene drukner i systemet

– De som trenger hjelp må få det tidligst mulig, men ungene blir sittende på vent. Kommunen har lagt det opp slik at enkelteleven drukner i systemet, mener Trond Lind, leder i Dysleksi Tromsø.

Han beskriver retningslinjene i kommunen som rigide.

– Jeg har snakket med foreldre som har opplevd både ett og to år ventetid. De vil ha barnet henvist til PPT, men de får beskjed fra skolen om at de ikke får henvise dit før skolen har prøvd ut tiltak selv. Slik fratar de elevene fra en eventuell rett til spesialundervisning.

Les også: Flere barn sliter med skolevegring

Etterspør politisk vilje

Det var like før årsskiftet at Lind sendte klagen til Fylkesmannen Troms, som førte til at Tromsø kommune ble satt under lupen.

– Det har tatt over ti måneder å konkludere i en foreløpig rapport, og køen for elevene har vært slik i mer enn ti år. Dette har vært klagd inn før, og disse elevene trenger rett hjelp til rett tid. Er det en politisk vilje til å gjøre noe med dette snart? spør Lind.

Skolen bryter sin plikt

Han mener også at skolene ikke er flink nok til å opplyse om foreldrenes rettigheter.

– Skolen kan ikke bare si at de ikke kan henvise til PPT før diverse tiltak er gjennomført, de er pliktig å fortelle foreldre at de helt selv kan henvise til PPT.