Tirsdag ble det arrangert Internasjonal dag på skolen, hvor elevene lærte om landene Argentina, Chile og Peru.

Målet med arrangementet var å lære om unge kvinners seksuelle rettigheter i disse landene. Dette er også hva årets Operasjon Dagsverk-pengene går til.

- Forskjellen på liv og død

Ulrikke Lovise Vekve (14), Jøran Sørheim (13) og Martine Skogheim (15) i arrangementskomiteen for Internasjonal dag, mener det er viktig å ha en slik dag.

– Dette fungerer som en slags informasjonsdag til OD-dagen, slik at elevene vet hva OD handler om når de skal jobbe, og dermed hva pengene går til, forteller Sørheim.

– På den måten får elevene forståelse og respekt for ofrene i de landene, skyter Skogheim inn.

– Hvorfor må man støtte unge kvinners seksuelle rettigheter?

– Mange unge jenter blir gravide i ung alder. De fleste får ikke lov til å ta abort, og blir nødt til å droppe ut av videregående skole for å ta seg av barnet sitt. Utdanningen deres er meget viktig for å få jobb i fremtiden, sier Sørheim.

– Det kan faktisk være forskjellen på liv og død, legger Vekve til.

– Kjenner seg igjen

Regionsleder i Amnesty, Ole-Gunnar Solheim er glad for at Tromstun ungdomsskole arrangerer Internasjonal dag.

– Jeg tror dette er et tema som mange ungdommer kjenner seg igjen i. Det er derfor enklere for dem å engasjere seg i den saken. Jeg er kjempeglad for at inntektene fra Operasjon Dagsverk går til oss. Det er et godt prosjekt hvor pengene går uavkortet til kvinners seksuelle rettigheter i Argentina, Peru og Chile, forteller Solheim.

– Vil hjelpe

Elevene Tiril Madelen Sandnes (13), Madelen Pedersen (13) og Audun Båtnes (13) på Tromstun ungdomsskole, er fornøyd med det som skjer på Internasjonal dag.

– Det har vært gøy. Det morsomste var kanskje quizen. I tillegg har vi sett hvordan kvinner på vår alder har det i Argentina, Peru og Chile, forteller Båtnes.

– Hvordan har de det da?

– De har det ikke bra i det hele tatt, sier Sandnes.

– Derfor er det bra at vi hjelper dem på OD-dagen, legger Pedersen til.