– Det er en europeisk miljøovervåkingssatellitt som har tatt disse bildene. Da er det bilder over Svalbard med snø, is og fjell, også er det Norskehavet med store skyer og værsystemer som kommer inn. Det er voldsomt mye dynamikk i bildene, og det er ganske dramatiske bilder, sier Nina Soleng, markedsdirektør for Kongsberg Satellite Services.

Måtte holde det hemmelig

– Det som er så kult er at de har vært så flinke til å løfte fram andre norske ting. Da synes jeg at det er bra at de løfter fram norsk romindustri som noe som er typisk norsk og noe man kan være stolt av. Det er kanskje en godt bevart hemmelighet at det er en bransje som har over seks milliarder kroner i omsetning i Norge, så vi håper dette kan bidra til at det blir litt mer kjent at Norge har en veldig sterk romindustri, forteller Soleng.

KSAT sendte flere forslag med satellittbilder til moteskaperne, som resulterte i en «satellittkolleksjon» som består av produkter som ullundertøy, treningstøy, jakker og tilbehør med et vinterpreg.

– Jeg synes det har vært så moro. Vi hadde kontakt i april i fjor og har måttet holdt det veldig hemmelig så ingen skulle stjele ideen. Så nå når det har kommet i butikken, er det veldig gøy å se, og for oss satellittnerder er den ekstra interessant, forteller Soleng.

Stor vekst

Firmaet har hatt en stor vekst i de siste årene og fornyet i forrige uke avtalen med Den europeiske romorganisasjonen og Copernicus programmet, som er et satellittbasert program for miljøovervåking og samfunnssikkerhet.

– Vi hadde en avtale om at vi skal hente inn data fra Svalbard, og nå er det utvidet til at vi skal hente inn data fra Inuvik i Canada i tillegg. Det kommer til å bli 12 satellitter, og tre er allerede skutt opp, sier økonomisjef for KSAT, Alf-Eirik Røkenes.

Kontrakten går over fem år, men bedriften har tro på at de vil jobbe over den tiden i samarbeid med Copernicus.

– Satellittene kommer til å leve lenger enn kontrakten, og så lenge vi ikke gjør en veldig dårlig jobb, er det nesten automatikk i at kontrakten forlenges. En satellitt har en estimert levetid på syv til åtte år, men normalt holder de ut i ti år. Og dette er kjempeviktig for oss, så det ser lyst ut fremover, forteller Røkenes.

SATELLITT: Den nye kolleksjonen til Moods of Norway viser satellittbilder av Svalbard og Norskehavet. Foto: Nora Lervik Foto: Nora Lervik