Romforskning preger ny motekolleksjon

Moods of Norway har lansert en ny kleskolleksjon med satellittbilder fra Svalbard og Nordsjøen, i samarbeid med Kongsberg Satellite Services som har hovedkontor i Tromsø.

SAMARBEID: Kongsberg Satellite Services har levert satellittbildene som er med i kolleksjonen til Moods of Norway. F.v. Nina Soleng fra KSAT, Jenny Åkerman fra Moods of Norway, Alf-Eirik Røkenes fra KSAT og Kristoffer Stensland fra Moods of Norway. Foto: Nora Lervik 

SATELLITT: Den nye kolleksjonen til Moods of Norway viser satellittbilder av Svalbard og Norskehavet. Foto: Nora Lervik 

nyheter

– Det er en europeisk miljøovervåkingssatellitt som har tatt disse bildene. Da er det bilder over Svalbard med snø, is og fjell, også er det Norskehavet med store skyer og værsystemer som kommer inn. Det er voldsomt mye dynamikk i bildene, og det er ganske dramatiske bilder, sier Nina Soleng, markedsdirektør for Kongsberg Satellite Services.

LES OGSÅ: Hylles for sitt livslange arbeid innen romvirksomhet

Måtte holde det hemmelig

– Det som er så kult er at de har vært så flinke til å løfte fram andre norske ting. Da synes jeg at det er bra at de løfter fram norsk romindustri som noe som er typisk norsk og noe man kan være stolt av. Det er kanskje en godt bevart hemmelighet at det er en bransje som har over seks milliarder kroner i omsetning i Norge, så vi håper dette kan bidra til at det blir litt mer kjent at Norge har en veldig sterk romindustri, forteller Soleng.

KSAT sendte flere forslag med satellittbilder til moteskaperne, som resulterte i en «satellittkolleksjon» som består av produkter som ullundertøy, treningstøy, jakker og tilbehør med et vinterpreg.

– Jeg synes det har vært så moro. Vi hadde kontakt i april i fjor og har måttet holdt det veldig hemmelig så ingen skulle stjele ideen. Så nå når det har kommet i butikken, er det veldig gøy å se, og for oss satellittnerder er den ekstra interessant, forteller Soleng.

LES OGSÅ: Sikret seg satellittkontrakt til 173 millioner

Stor vekst

Firmaet har hatt en stor vekst i de siste årene og fornyet i forrige uke avtalen med Den europeiske romorganisasjonen og Copernicus programmet, som er et satellittbasert program for miljøovervåking og samfunnssikkerhet.

– Vi hadde en avtale om at vi skal hente inn data fra Svalbard, og nå er det utvidet til at vi skal hente inn data fra Inuvik i Canada i tillegg. Det kommer til å bli 12 satellitter, og tre er allerede skutt opp, sier økonomisjef for KSAT, Alf-Eirik Røkenes.

LES OGSÅ: Slik skal flere jenter få øynene opp for realfag

Kontrakten går over fem år, men bedriften har tro på at de vil jobbe over den tiden i samarbeid med Copernicus.

– Satellittene kommer til å leve lenger enn kontrakten, og så lenge vi ikke gjør en veldig dårlig jobb, er det nesten automatikk i at kontrakten forlenges. En satellitt har en estimert levetid på syv til åtte år, men normalt holder de ut i ti år. Og dette er kjempeviktig for oss, så det ser lyst ut fremover, forteller Røkenes.