Strømmen er borte på Nord-Tromsøya

Området Utsikten, Skattøra, Nordspissen og Ringveien var fri for strøm onsdag formiddag.

Administrerende direktør i Troms Kraft Nett AS, Bjørn Laksforsmo  Foto: Tor Farstad

nyheter

En tipser forteller til iTromsø at strømmen er borte på Skattøra onsdag formiddag.

Strømbruddet er det andre i løpet av kort tid i området. Også tirsdag ettermiddag var mesteparten av nordlige Tromsøya fri for strøm.

Kommunikasjonssjef i Troms kraft, Lena Glosemeyer Fangel, kunne da fortelle at rundt 400 private- og næringskunder var uten strøm.

Undersøker sammenheng

Administrerende direktør i Troms Kraft Nett AS, Bjørn Laksforsmo, opplyser klokken 14.50 at de nå har funnet årsaken til dagens strømbrudd.

- En maskinfører har gravd over en høyspenningskabel i forbindelse med gravearbeid på Nord-Tromsøya.

- Altså har gårsdagens og lørdagens strømbrudd ingen sammenheng med dagens feil?

- Det undersøker vi fortsatt.

Laksforsmo forteller at de aller fleste kundene i det berørte området har fått strømmen tilbake nå, men at de siste som er uten strøm nok ikke er tilbake på nettet før klokken 17.00.

- Grunnet skadene på kabelen vil det ta noe lenger tid å reparere, forklarer han.

Direktøren legger til at det hadde vært fint om entreprenører og andre som graver i Tromsø sender inn gravemelding til Troms Kraft Nett først.

- Vi er glad for all aktiviteten i byen, men det er viktig at man har kontroll på hva som ligger i jorden. Dette er høyspenning det er snakk om, og det innebærer en viss risiko - ikke bare for strømbrudd, men også for maskinførerne, sier han, og legger til:

- Spør først, grav etterpå.

- Håpløst

En ansatt ved flyttebyrået Hasselberg Transport på Ringveien forteller til iTromsø onsdag at det er nærmest håpløst å drive bedrift når strømmen går gjentatte ganger i måneden.

- Dette er tredje gangen denne måneden at strømmen er borte. Det er ganske håpløst. Telefoner og internett fungerer ikke og kundene får ikke tak i oss. Nå skal strømmen være borte frem til i 12-tiden og da er halve arbeidsdagen gått, sier tipseren.

Beklager ulempene

I en pressemelding opplyser Troms Kraft om at de for tiden har en krevende situasjon med strømforsyningen på Nordøya i Tromsø.

- Kundene har opplevd tre strømbrudd siden lørdag 17/10, og det skaper vanskeligheter både for næringsliv og privatkunder i området. Vi beklager dette på det sterkeste til våre kunder, og setter store ressurser inn på å normalisere situasjonen så raskt som mulig, uttaler Bjørn Laksforsmo, administrerende direktør Troms Kraft Nett.

Han forteller at årsaken til strømbruddene er feil på høyspenningskabler.

- Området har såkalt masket nett, som betyr at vi har mulighet for gjenopprettelse av strømforsyningen gjennom omkobling. Tiden for gjenopprettelse av strømforsyningen er da den tiden vi trenger til å sende ut montører for feilsøk og omkobling i nettstasjonene.

Feil på tre forskjellige kabler er altså årsak til at strømforsyningen har vært brutt i tre omganger siden lørdag. Selv om det ikke er sammenheng mellom feilene, er det mange av de samme kundene som er berørt, skriver Troms Kraft i pressemeldingen.

- Vi beklager de ulempene dette har medført for våre kunder. Troms Kraft Nett er i gang med en stor oppgradering av strømnettet på Nordøya, blant annet med ny trafostasjon ved Varden. Dette vil løse utfordringene på lang sikt, men i det korte bildet er vi nå fokusert på å rette de feil som er oppstått slik at vi kan unngå hyppige strømutfall og ulempene det medfører for våre kunder, sier Laksforsmo.