Nå smiler jobblivet til Ellen

Ellen Strand (46) måtte slutte som frisør etter å ha fått håndeksem. Nå er hun endelig tilbake i jobb.

TILBAKE: Etter flere år med avslag, har Ellen Strand (46) endelig kommet tilbake i jobb. Foto: Ronald Johansen 

OPPFØLGING: Gjennom Nav-prosjektet «Arbeidsavklaringspenger som lønnstilskudd», har Ellen Strand (46) kommet i jobb igjen. Nav-rådgiverne, Janne Brustad (38) og Morten Lande (62) gir hun den oppfølgingen hun trenger. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Alt Ellen Strand ønsker er å jobbe, men siden 2001 har sykdom gjort det svært vanskelig for 46-åringen. Med hjelp fra Nav har hun kommet hundre prosent tilbake.

Håndeksem

Strand var frisør i Narvik i 15 år før alt ble snudd opp ned i 2001.

– Det kom nesten over natten, sier 46-åringen.

Hun fikk påvist diagnosen håndeksem og så seg nødt til å legge hårsaksen på hylla for godt.

LES OGSÅ: Troms har tredje laveste ledighet

– Hendene mine så ikke ut. Huden og neglene var som et eneste stort kjøttsår, forklarer Strand, som måtte inn og ut av UNN i nesten ett år.

Hun bestemte seg for å prøve noe nytt i håp om å få jobbkarrieren på rett kjøl igjen. Hun tok et kontormedarbeiderstudie på ett år, uten at det førte til noen ny jobb.

LES OGSÅ: – Med tolk har jeg et normalt liv

Tilbakeslag

Strand fikk til slutt jobb som vasker i Tromsø. Dessverre var ikke problemene over for 46-åringen. Håndeksemet kom nemlig tilbake, noe som førte til sykemelding, og etter hvert slutten på vaskekarrieren.

– Jeg burde egentlig ha skjønt at det kom til å skje, sier 46-åringen.

Strand fikk imidlertid fulltidsjobb på Norsk fagskole, hvor hun jobbet i halvannet år, men lykken ble kortvarig.

LES OGSÅ: Disse lidelsene rammer fire av fem

Strand fikk nemlig påvist Sjøgrens syndrom, en kronisk betennelse som rammer kroppens slimhinner, og måtte på nytt ut av jobben. Hun prøvde å få seg fulltidsjobb og søknader ble sendt, men uten hell.

– Når man blir sittende hjemme havner man etter hvert i en modus hvor man mister troen på å få seg jobb. Til slutt slutter man nesten å sende søknader, forklarer hun.

Uflaksen snudde

Vendepunktet kom da Strand søkte på stillingen som lønns- og personalansvarlig på Breivika videregående skole i april i år. Skolen kunne ikke tilby henne jobben, men gjennom Nav-prosjektet «Avklaringspenger som lønnstilskudd», fikk likevel Strand jobbe som kontormedarbeider på skolen.

– Mange arbeidsgivere kan være skeptiske hvis man har masse hull i CV-en eller at man har sykdommer, sier Nav-rådgiver Janne Brustad (38).

LES OGSÅ: Opplever trusler og vold på jobb

Prosjektet går ut på å tilby arbeidskraft og lønnstilskudd til arbeidsgiver, samt at både arbeidstaker og -giver får oppfølging fra Nav.

– Vi tror at hvis vi gir tett oppfølging, så kommer de fortere ut i arbeid, forteller rådgiver i Nav Morten Lande (62).

På egne bein

Nå tyder også alt på at hun skal få fast jobb fra mai 2016 – uten Nav i ryggen.

– Jeg kan nesten ikke sette ord på hvor takknemlig jeg er for at Nav har hjulpet meg. Hadde det ikke vært for dem, ville jeg nok aldri kommet tilbake i en varig jobb. Det har gitt meg helt fantastisk støtte, forteller Strand.

– Hvordan er det å være tilbake i jobb?

– Det er som et nytt liv. Jeg føler at jeg bidrar med noe. Det er helt supert å motta lønn slik at man kan planlegge økonomien bedre og bidra i familien. Det er mye verre å sitte hjemme enn å være på jobb.