Kirsten var isolert - nå har kommunen ordnet buss

Da minibussen som fraktet brukere til dagsenteret i Ramfjord havnet på verksted mistet også Kirsten Pedersen en stor del av sin sosiale arena. Nå har kommunen kjøpt splitter ny buss.

BUSS: Etter flere uker uten busstilbud, kan endelig Kirsten Pedersen og de andre brukerne juble. På mandag er splitter ny buss klar for bruk. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

I begynnelsen av september skrev iTromsø om rullestolbruker Kirsten Pedersen som satt fanget i eget hjem på grunn av bussmangel.

Hun er bruker av Omsorgstjeneste Fastlandet, avdeling 4 og i sonen er det en buss som to ganger i uken plukker opp brukerne og kjører dem til dagsenteret i Ramfjorden - et sted som har stor betydning for Pedersens og de andre brukernes sosiale liv.

Les også: Fanget i eget hjem

Ute av drift

I begynnelsen av september hadde derimot bussen vært ute av drift i flere uker, og Pedersen og andre rullestolbrukere kom seg dermed ikke av sted til dagsenteret.

Bussen ble også brukt til treff i Lakselvbukt, treff på Sjursnes og til treff i menighetshuset.

Daværende byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm lovet en snarlig løsning - enten med ny buss eller med en taxiordning.

Ny buss

Og ordne seg har det gjort.

– Vi fikk klarsignal fra politikerne om at vi skulle kjøpe en buss til helse og omsorg, forteller fagleder i biladministrasjonen i Tromsø kommune, Tor Gunnar Ødegårdstuen.

– Vi har hatt den ute på anbud, og nå har bussen kommet til Tromsø, forteller han videre.

Bussen er en Mercedes minibuss med 17 seter, som kan frakte inntil fire rullestolbrukere. Prislappen var på 750.000 kroner eksklusive moms.

– Hvis alt går etter planen er bussen klar til bruk mandag i neste uke, forteller han.

Det synes avdelingsleder i Omsorgstjenesten Fastlandet, Kirsten Fagernes, er helt strålende.

– Vi er kjempeglade for den nye bussen, og vi tenkte å lage litt festivitas rundt det i neste uke. Dette er jo noe av det siste Kanestrøm gjorde før han gikk av, og når man tenker på den store investeringen dette er og at man skulle få tak i en tilpasset buss, synes vi det har gått raskt, sier hun.

– I mellomperioden har vi også fått leid en buss, slik at det har vært et tilbud, legger hun til.

– Helt suverent

Bruker Kirsten Pedersen synes nyheten er helt fantastisk.

– Jeg blir veldig glad og synes at det er helt suverent at kommunen sa seg villig til å skaffe en splitter ny buss. Det har vært en leiebuss de siste ukene, men den har ikke vært god for rullestolbrukerne, forteller hun.

Nå gleder hun seg til å komme seg til dagsenteret igjen.

– Det betyr mye for hverdagen min å komme meg dit. Jeg vil treffe likesinnede, og det miljøet som er i Ramfjord er veldig godt. Det er masse aktiviteter der, sier hun.

– Jeg vet at det fra flere har vært et stort savn og at man har vært glad for at det ble tatt opp. Kanestrøm skal ha kredit for at han gjorde dette!

Kanestrøm selv er glad for at det gikk i orden med bussen, og er tydelig på at æren skal deles med administrasjonen,

– Dagsenterplasser er veldig viktig fordi det forebygger ensomhet. Når man kommer dit og får en sosial møteplass kan det utsette behovet for helse- og omsorgstjenester på et høyere nivå. Det er supert at det gikk i orden med bussen!