Torsdag var det stor aktivitet i Finnvikdalen da Sivilforsvaret og lokale nødetater øvde på beredskap ved et flyhavari. Dagen markerer også at en ny nasjonal forsterkningsenhet er blitt operativ i Tromsø.

Klar for krise

Til sammen skal Sivilforsvaret etablerer seks slike nasjonale mobile forsterkningsenheter. Den første ble etablert i Trondheim i mars og landets andre spesialenhet er nå på plass i Tromsø, med en operativ enhet fra og med torsdag.

– Vi har stor tro på at de nye operative avdelingene kommer til å være et viktig bidrag ved store branner, flommer, leteaksjoner, ekstremvær og naturkatastrofer. Avdelingene har stor kapasitet, god mobilitet, både på og utenfor vei, og materiellet skal brukes av håndplukkede og spesialtrente mannskaper, sier Jon B. Berntsen, sjef for Sivilforsvaret i Norge, i en pressemelding.

Les også: Her forsvarer HV-soldatene Tromsø

Betydelig forbedring

Kurt Myrland, distriktssjef i Troms sivilforsvarsdistrikt, sier han ser fram til å jobbe med enheten.

– Det er ingen tvil om at den nye MFE-enheten tilknyttet Troms sivilforsvarsdistrikt vil være en betydelig forbedring av beredskapen, ikke bare lokalt for Tromsø og omegn, men også regionalt i hele Nord-Norge. Vi får nå på plass også spesialiserte og motiverte mannskaper som kan bruke det nye utstyret vi har fått, sier Myrland i pressemeldingen.

Rekordmange oppdrag

I perioden 2015–2017 skal det etableres fire ytterlige forsterkningsenheter i henholdsvis Bergen, Oppland, Kristiansand og Bodø. De er satt opp med to avdelinger. Avdelingen enheten i Tromsø faller under har 24 tjenestepliktige og er spesialisert på stor pumpekapasitet for brannslokking, lensing og transport utenfor vei. Den andre spesialavdelingen spesialiserer seg på telt, lys, varme, samband og strøm.

I pressemeldingen skriver Sivilforsvaret at de i fjor hadde rekordmange oppdrag, som totalt krevde 67.180 innsatstimer. Hittil i år har de over 37 000 innsatstimer ved ulike hendelser.