KVALØYA/SENTRUM: Elevrådsleder ved Kvaløya videregående skole, Sebastian Henriksen, forteller at dårlig inneklima har vært en gjenganger i elevrådet i mange år.

– Hovedproblemet er dårlig luft. Etter en hel dag kjenner man det veldig godt. Flere elever sier dette går ut over konsentrasjonen og arbeidsflyten, sier han.

Sitter i vinterjakken

Problemet oppstår når det blir kaldere ute.

– Når vi lufter går temperaturen ned. For elevene blir det derfor enten eller. De må velge mellom varme eller god luft, sier Henriksen.

Han forteller også at noen velger å sitte inne med boblejakker på.

– Og det pleier ikke å være populært hos lærerne.

Vanskelig å ordne

For å få bukt med klima-problemene jobber elevrådet tett med ledelsen på skolen.

– Skolen har ikke noe god økonomi, og det er fylket som eier den. Det er vanskelig å vite hvordan vi skal få gjort noe med problemet, sier Henriksen.

Stenges ute fra kantina

På Kongsbakken er det Sarah Solheim som er elevrådsleder. Der er det en dårlig kantinetradisjon som de vil til livs.

– Kantina er todelt. Der har andreklassingene sitt sted og tredjeklassingene sitt. Førsteklassingene må spise på klasserommene sine, forteller Solheim.

Grunnen til at dette har blitt et problem, er førsteklassinger som har blitt jaget ut av kantina av elever på høyere trinn.

– Vi har gitt klar beskjed om at dette ikke er greit. Vi har førsteklassinger som ikke tør å gå i kantina. Vi prøver å bryte denne normen, men det er vanskelig å gjøre noe med det, forteller Solheim.

Det var skolens ledelse som tok kontakt med elevrådet.

– De ønsker at elevene finner en løsning på problemet. Det er greit om vi får det til uten at ledelsen kommer inn og sjefer. Det kan lett få feil effekt, sier Solheim.

DÅRLIG INNEKLIMA: Elevne må velge mellom god luft og varme på Kvaløya videregående, forteller elevrådsleder Sebastian Henriksen. Foto: Lise Lotte Henriksen