GRØNNEGATA: Tirsdag ble forskningsmidlene fra Kreftforeningens åpne utlysning utdelt. Til sammen ble 6,7 millioner kroner innvilget til prosjektgrupper i Tromsø.

Bivirkninger

Mia Ingebrigtsen (29) fikk diagnosen brystkreft i fjor, og følgene var at det ene brystet måtte vekk.

Hun måtte ta i bruk cellegifttypene FEC, Fluorouracil, Epirubicin og Cyclofosfamid. Dette førte til flere forskjellige bivirkninger. Som følge av kreftforskning er det i dag bare de to sistnevnte som blir tatt i bruk for pasienter med hennes diagnose.

– Bare litt mindre bivirkninger betyr veldig mye for pasientene, sier 29-åringen.

– Er ikke bivirkninger bare en bagatell under kreftbehandlingen?

– Det alle andre ser er det som skjer på utsiden, at du mister håret. Så har du det indre også, slimhinnene svekkes, lite produksjon av spytt, du blir sår i munnen, får tørr hud, bare for å nevne noe.

– Hadde du alle disse bivirkningene under din behandling?

– Ja, så det at bivirkningene blir litt mildere har veldig mye å si for personen som har kreft. Jeg håper og tror at forskningen vil føre til færre bivirkninger og flere friskmeldte mennesker. Det er kreftforskerne som gir oss håp, sier hun.

Les også: Kreftforeningen støtter Høies e-røykeforslag.

I fremgang

Lill-Tove Busund, professor i klinisk medisin ved UiT – Norges arktiske universitet, mener kreftforskningen har gjort store fremskritt.

– Man ser det på resultatene når to av tre av alle kreftpasienter overlever. Pengestøtten man får er helt avgjørende for at man kommer enda lenger.

Hun får støtte av Ingebrigtsen.

– Vi har kommet langt med kreftforskningen, men vi er ikke i mål. Jeg synes det burde ha blitt bevilget mer penger til dette. Mye av kreftforskningen består av prøving og feiling. Det kan se ut som at det ikke gjøres noe spesielt med pengene, men det gjør det, sier 29-åringen.

Les også: Farget Kongsbakken rosa.

Pengeutdeling

Lorena Arranz fikk mottatt over 2,6 millioner kroner for å forske på blodkreft, samt 800.000 kroner til drift.

Som prosjektleder ønsker hun å opprettholde de uberørte blodcellene.

– Det er ekstremt viktig for oss å motta disse pengene. Forskning av høy kvalitet, samt utstyr og ressurser er dyrt, så dette er essensielt for oss.

Tom Dønnem mottok også over 2,6 millioner kroner til sin forskning på lungekreft, mens Terje Johansen fikk 700.000 kroner i driftsmidler for å videreføre hans forskning på kreftspredning.

FORSKNINGSMIDLER: Sammen med Terje Johansen og Tom Dønnem, mottok Lorena Arranz (til høyre) forskningsmidler fra Kreftforeningens åpne utlysning. Lill-Tove Busund (i midten) og Arnfinn Sundsfjord mottok beviset for Johansen og Dønnem. Foto: Jørn Myreng Foto: Jørn Myreng