Dramaet rundt lamaene som bor i Ersfjordbotn startet for over ett og et halvt år siden. Allerede før de kom til Tromsø, hadde de terget på seg naboene.

– Skumle dyr

Det ble nemlig sendt klage allerede da det ble opplyst om at det skulle importeres lamaer til naboeiendommen. Senere ble det levert ny klage fra nabo da lamaene var på lass.

– Det er jo en fremmed dyreart og jeg synes de er skumle. Men det er det miljømessige jeg reagerer mest på – det lukter skikkelig fjøs og de tiltrekker seg en del insekter, sier uttalte nabo Siw Merethe Edvardsen til iTromsø den gang.

Les også: Naboer lei av lama-besøk

Flere klager

Siden den gang har det ikke vært stille rundt de firbeinte nyinnflytterne. Ulike klager har gått fram og tilbake mellom naboer, deres advokater og Tromsø kommune. Kommunen har ved to anledninger vært på tilsyn hos lamanene og Mattilsynet varslet at de ville se nærmere på oppstallingsforholdene i Ersfjordbotn. Dyrene ble til slutt flyttet på, men også eier av nabotomten som grenser mot lamaenes nye oppholdsareal klagde på dyreholdet.

Les også: Disse dyrene skremmer naboene

Ute på tur

Senest i sommer skapte de tre lamadyrene i Ersfjord ny irritasjon blant naboene, da de la ut på tur på egen hånd. Eieren av dyrene, Jurgen Kasper, har flere ganger uttalt til iTromsø at lamaene er snille dyr, som ikke har for vane å stikke av.

Etter de siste klagene i høst, konkluderte kommuneoverlegen nok en gang med at det ikke foreligger noen grunn til å fatte vedtak om retting med tanke på lamaholdet i Ersfjordbotn. Kommuneoverleges avgjørelse er nå påklagd til Fylkesmannen, som dermed får lamasaken på sitt bord.