– Jeg reagerer veldig på måten skolen håndterte situasjonen på og er frustrert med tanke på de vurderingene som ble gjort, sier Kjell Lethrud.

Hentet på skolen

Det var like etter klokken 09.00 torsdag formiddag han ble oppringt av Ramfjord skole der sønnen Fredrik (7) går i 2. klasse.

Læreren kunne fortelle at sønnen hans hadde vært i en ulykke der han hadde fått et skap over seg, og at 7-åringen hadde fryktelig vondt etter å ha fått begge armene i klem under skapet.

– Jeg sto på jobb ved de nye studentboligene på Dramsveien da skolen ringte. Jeg ba dem derfor sende Fredrik til legen i byen, slik at jeg kunne møte ham der. Kort tid senere fikk jeg imidlertid en telefon fra samboeren min som også hadde blitt oppringt fra skolen. Hun hadde fått beskjed om at vi selv måtte kjøre til Ramfjord og hente Fredrik på skolen. Dermed var det bare å hive seg i bilen. Da hadde nemlig læreren vurdert det dit hen at Fredrik bare var forslått og dermed ikke trengte legehjelp, forklarer Lethrud.

Tre uker i gips

Selv om hånda som det sto verst til med hadde blitt iset ned på skolen, kom hevelsen raskt tilbake og han så at langfingeren og ringfingeren på Fredriks høyre hånd hadde begynt å bli blå.

Han tok derfor øyeblikkelig kontakt med sønnens fastlege i Tromsdalen.

– Vi dro dermed til legen, hvor vi ble sendt direkte videre til legevakta. Derfra bar det raskt inn til røntgen og deretter til gipsing på UNN, forteller Lethrud.

Det viste seg nemlig at 7-åringen hadde pådratt seg brudd i de to fingrene på høyrehånda. Dermed må Fredrik nå belage seg på tre uker med gipset hånd.

– Legen ble litt sjokkert da han så hånda hans og jeg fortalte at læreren bare ville sende ham hjem, forteller Lethrud.

Fredrik selv forteller at det var en klassekamerat av ham som klatret i skaphyllene, da skapet tippet over ende. Fredrik, som sto like ved, fikk dermed møbelet over seg.

– Det var mest vondt akkurat da det skjedde. Nå går det bedre, sier 7-åringen og viser fram den gipsede hånda.

– Bærer ikke nag

Pappa Kjell Lethrud etterlyser nå en gjennomgang av skolens rutiner, både for å hindre at slike ulykker skjer igjen, men også for at skolen skal håndtere situasjonen bedre neste gang en elev blir skadet.

– Jeg bærer ikke nag til noen, men jeg kan ikke bare la dette ligge. Vi har to barn som skal gå på Ramfjord skole i mange år til, da må vi være sikre på at de er trygg der. Da forventer jeg at skap og hyller på skolen er festet. Nå skal jeg ha en skriftlig rapport på dette fra skolen med informasjon om hva de har tenkt å gjøre. Jeg vil egentlig også ha et møte med dem for å høre om deres vurderingsevne i slike saker, påpeker Lethrud.

Skremmende hendelse

Enhetsleder ved Ramfjord skole, Stein Are Nøstvik, forklarer at avgjørelsen om å be foreldrene hente Fredrik, i stedet for å sende han til legen slik faren ba om, ble tatt av 7-åringens lærer.

– Læreren mente hendelsen var såpass skremmende for eleven at vedkommende syntes det var best at han ble hentet på skolen. Fredrik ble dessuten sjekket av to voksne på skolen og de vurderte det dit hen at det ikke var brudd, forklarer Nøstvik.

Han kan fortelle at skolen nå vil skrive en avviksmelding på hendelsen.

– Skapene skal være sikret, så nå skal vaktmesteren ta en kontrollrunde på skolen, påpeker han.