Studenthyblene i Dramsvegen har en størrelse på 14 kvadratmeter med eget bad, og man deler kjøkken og stue med de andre i samme etasje. Det første bygget på åtte etasjer er nå satt opp.

– Det er et passivbygg og det skal være det siste innen det meste når det kommer til miljøvennlighet. Vi investerer litt ekstra i prosjektet for å få gevinst på strømsparing på lang sikt, sier Hans Petter Kvaal, direktør i samskipnaden.

Flott utsikt

Rommene på 14 kvadrat vil ha egne bad, seng, skrivepult og innebygde skap. Det blir 13 rom i hver etasje som deler fellesrom. Halvparten av rommene har utsikt mot byen, og resten av rommene har utsikt mot nordøya. Oppholdsrommet får utsikt ut mot fastlandet.

– Dette er helt fantastisk. Det å ha hele denne tomta og muligheten for å bygge videre gjør dette prosjektet veldig bra. Det å få på plass disse 250 boligene til neste år vil ha stor betydning for Tromsø og de som kommer hit for å studere, forteller Johannes Utvåg, styreleder i Samskipnaden.

– Etter å ha sett på utsikten tror jeg ikke det vil være et problem å fylle opp hyblene, sier Utvåg.

Lav leie

Selv om tomta kan romme hele 1.000 studenter fordelt på elleve bygg, må økonomien være der for at det skal realiseres.

– Hvis det blir så populært som vi tror det blir, så er det ikke et problem å få bevilgning. Med boligmarkedet som det er i dag, tror vi ikke det blir noe problem å fylle hyblene heller, sier Kvaal.

Leieprisene i Tromsø blir fort for kostbare når man kun lever på studiestøtte, men de nye boligene vil ha rimelige priser.

– Prisen på hyblene ligger i underkant av 4.500 kroner, og da er internett og strøm inkludert. Det er en ting å prøve å gi studentene et billigst mulig botilbud, men det har også mye med at vi ønsker å skape et godt studentmiljø, forklarer direktøren.

Fin pris

Studentlederen ved Universitetet i Tromsø tror det blir en fin pris å betale for studentene.

– Prisen er betydelig lavere enn hva det koster studenter å leie på det private markedet i dette området. Lav leiepris er veldig viktig siden studiestøtten er ganske lav. Det er ofte bolig som gjør at budsjettet sprekker, forteller studentleder Aurora Meland.

Når hele studentbyen vil stå ferdig er fortsatt usikkert.

– Det avhenger av hvordan markedet vil utvikle seg, vi bygger i forhold til det. Vi regner med å ha rundt 500 hybler ferdig i løpet av et par år, av 1000 mulige hybler på denne tomta, sier Kvaal.

Direktøren i samskipnaden synes studentene har gjort en formidabel jobb for å få satt i gang bygging av nye studentboliger.

– Studentene har vært veldig aktive med å drive fram dette prosjektet, så all ære til den jobben som er lagt ned av studentene, avslutter Kvaal.

SPENNENDE: Aurora Meland, Hans Petter Kvaal og Johannes Utvåg gleder seg til å få ferdig studentboligene. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen
PANORAMA: Hans Petter Kvaal og Johannes Utvåg fra Studentsamskipnaden sammen med studentleder Aurora Meland. De nøt utsikten fra det første studentboligbygget ved Dramsveien. Foto: Ronald Johansen
PLANER: Slik er det planlagt at studentbyen skal se ut når den er ferdig bygd. Illustrasjon: AT Plan og arkitektur