Åpner hjemmet for syriske flyktninger

Grunnleggerne bak Purple Dinner oppfordrer Tromsø-folk til å åpne hjemmene sine for en flerkulturell middag.

TIL MIDDAG: Gregory Taff og Marsil Andelov Al-Mahamid møter på søndag noen syriske flyktninger de har invitert til middag, etterfulgt av litt musikk. De forteller at til tross for fordommene mange kanskje har, er det viktig at man er åpen for å lære av hverandre og utveksle kultur.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

STØRRE: Gregory Taff forteller at Purple Dinner vil bli enda større og spre seg ut i Europa for å hjelpe syriske flyktninger ved å gi nødhjelp. 

SMERTEFULLT: Marsil Andelov Al-Mahamid er halvt syrisk og halvt serbisk og forteller at det er vanskelig og smertefullt å få dårlige nyheter fra Syria daglig. Dette prosjektet håper han vil bedre situasjonen for noen. 

nyheter

Det er i overkant av et år siden at Gregory Taff og Marsil Andelov Al-Mahamid stiftet nettsiden og konseptet Purple Dinner. Konseptet går ut på at man kan registrere seg og finne lokale familier man kan spise hos når man er på reise.

LES OGSÅ: Arrangerer skirenn for å hjelpe flyktningbarn

Først ut i Tromsø

Nå lanserer de to en kampanje med et litt annet fokus, og første prøvested er Tromsø.

– «Connect with Syria» er en kampanje i lys av situasjonen som er der nå, der vi ønsker å bidra til å hjelpe syriske flyktninger. På søndag har vi invitert noen vi har møtt på middag, der vi ordner ingredienser og de lager maten. Så deler vi et måltid og koser oss med musikk etterpå, sier Taff.

LES OGSÅ: Setter i gang arbeidet for å ta imot flyktninger

Integrering

Taff forteller at han selv og Andelov Al-Mahamid er i kontakt med flere syriske flyktninger, og at det er to pressende utfordringer.

– Det ene problemet er at det er lite penger, og det andre er rett og slett at de kjeder seg – de har ingenting å gjøre og det er vanskelig å komme i kontakt med andre enn de som er i umiddelbar nærhet eller lokale. På denne måten åpner man for integrering og kulturell utveksling, og vi får også muligheten til å lære av hverandre. Det er ikke bare en middag, det er så mye mer, sier Taff.

Andelov Al-Mahamid er halvt syrisk og halvt serbisk, og forteller at det er smertefullt å høre de dårlige nyhetene fra landet som er i krig stadig vekk.

– Jeg er oppvokst i Serbia, men farssiden min er fra Syria. Det er vanskelig, og det gjør vondt å se hva som foregår der. På denne måten håper vi å kunne hjelpe, og også å inspirere andre til å gjøre det samme, sier Andelov Al-Mahamid.

LES OGSÅ: Vil ha høring om flyktningkrisen

Vil gi nødhjelp

Både Andelov Al-Mahamid og Taff tror at mange vil hjelpe, men ikke helt vet hvordan.

– På denne måten har man noe konkret – man kan invitere flyktninger hjem på middag, og flyktningene kan også gjøre det samme som en måte å møte folk på og tjene penger, noe som kan bedre situasjonen for mange, sier Andelov Al-Mahamid.

De to har også større planer for konseptet, enn kun i Tromsø.

– Vi skal få spredd det via nettverket vårt i Europa, slik at flere kan åpne hjemmene sine for flyktninger på veien, for eksempel. Det går mot vinter og blir kaldt, og det er mange som reiser til fots som hadde satt pris på et måltid og litt varme. Vi har 700 medlemmer i 85 ulike land og sikter mot enda større horisonter, slik at man er bedre rustet til å gi nødhjelp. Middagen på søndag markerer starten, sier Taff, som oppfordrer Tromsø-folk til å åpne hjemmene sine og melde seg til tjeneste dersom noen har lyst til å bidra.