For ett år siden fant Michele Widerøe ut at hennes idé om et nordnorsk design- og arkitektursenter skulle realiseres. Hun etablerte da NODA i Tromsø, og nå har de endelig fått sin anerkjennelse.

– Det er helt fantastisk. Bare å bli nominert var stort og noe vi var stolte av. Dette viser at folk legger merke til det vi gjør, sier Widerøe.

Les også: Vil selge lokal design

Nyetablert

Widerøe forteller at de har hatt en stor vekst siden etableringen for ett år siden.

– Vi har fått 650 medlemmer på noen få måneder, noe som betyr at folk vil ha oss her. Hver måned har vi aktiviteter i hele Nord-Norge. Vi har klart å skape mye oppmerksomhet, og det vi leverer er av høyt faglig innhold, sier hun.

NODA startet som et prosjekt i 2012. De jobber med å samle folk innen arkitektur- og designbransjen på én arena.

– Jeg mente at det var behov for et slikt senter. Da jeg jobbet med dette, begynte folk som mente det samme å bli knyttet sammen. NODA består nå av et styre og en faggruppe på fem mennesker som representerer ulike foreninger, sier Widerøe.

Hun mener det er viktig å bygge et stort team for å komme seg fremover.

– Som et ordtak sier: «Vil du gå fort, går du alene. Vil du gå langt, går du sammen med andre». Det er planen nå, sier Widerøe.

Les også: Vil bruke byens bakgårder

Vil bevisstgjøre

Tromsø-kvinnen vil få folk til å se viktigheten av hva de gjør i bransjen.

– Design er ikke bare pynt, men et redskap for utvikling. Arkitektur er rundt oss hele tiden og angår oss alle. Det å skape bevissthet om at fagene er viktig er det vi gjør, og det gjør vi gjennom utstillinger, seminarer og innlegg på konferanser, blant annet, sier Widerøe.

NODA holder til i Tromsø, men reiser mye rundt i landsdelen for å formidle hva de gjør, og hva det betyr.

– Nå må vi bare få andre til å se viktigheten av det vi gjør. Folk må åpne øynene for jobben vi gjør. Vi kan ikke fortsette å jobbe på frivillig basis, sier hun.

På hjemmesiden til Nordnorsk Arkitekturpris står det dette om prisen: «Nord-Norsk Arkitekturpris er en ærespris, grunnlagt av Nord-Norges Arkitektforening for å fremme god arkitektur og gode bygningsmiljøer i Nord-Norge. Nord-Norsk Arkitekturpris deles ut årlig til prosjekter med spesiell referanse til, og med betydning for nordnorsk historie, kultur og miljø.»