– Vi går fra å være det fjerde største til det tredje største universitetet i landet, og går dermed forbi Universitetet i Bergen. Fra og med 1. januar neste år vil vi ha 15.500 studenter og 3.000 ansatte, forteller rektor ved UiT – Norges arktiske universitet, Anne Husebekk.

Nytt fakultet

Hun betegner forrige ukes møte i universitetsstyret der ny organisasjonsstruktur for UiT ble vedtatt, som både spennende og avklarende. Dette til tross for uenigheter når det gjaldt hva fakultetet i Narvik skulle inneholde, og om det skulle opprettes et eget fakultet i Harstad. Faggruppene som fikk i oppdrag å finne ut av dette kom nemlig ikke til enighet i sine sluttrapporter.

– Den kongelige resolusjonen la imidlertid til grunn for fusjonen at Narvik skulle ha et fakultet, så der hadde vi egentlig ikke så stort valg. Der blir det dermed et fakultet, forteller Husebekk.

Det nye fakultetet vil bestå av fire institutter; institutt for industriell teknologi, institutt for bygg, energi og materialteknologi, institutt for elektroteknologi og institutt for datateknikk. I tillegg til fagene som allerede er i Narvik, overføres også automasjon, gassprosess, forkurs og arktiske anlegg fra UiT. Resten av ingeniørfagene ved UiT blir værende i NT-fakultetet.

Ekspertgruppe

Universitetsstyret brukte også mye tid på å diskutere hvordan man skulle løse spørsmålet om et eget fakultet til Harstad, siden dette var et sterkt ønske fra Høgskolen i Harstad.

– Det ble litt diskusjoner om dette, men i første omgang blir det ikke noe eget fakultet der. De har imidlertid et sterkt vernepleiermiljø, så det er nå tatt ut og plassert på nivå med fakultetene, mens en ekspertgruppe fram til neste sommer skal utrede hva som er den mest hensiktsmessige plasseringen. Etter fusjonen får vi dessuten et av Norges sterkeste helse- og sosialmiljøer, så vi vil se på hvordan dette fagfeltet kan styrkes, forklarer UiT-rektoren.

Ifølge Husebekk vil det også bli satt ned en ekspertgruppe som skal se nærmere på hvordan studiet sikkerhet og beredskap skal organiseres.

– Dette er et fag som vi per dags dato har på alle tre studiestedene, men som vi heller ikke kom til enighet om, forteller UiT-rektoren.

BLIR STØRRE: Fra neste år vil UiT – Norges arktiske universitet ha totalt 15.500 studenter og 3.000 ansatte. Foto: Knut Jenssen Foto: Knut Jenssen