– Vi opplevde forsinkelser noen steder der bussen ikke kom som planlagt, men dette er nytt både for sjåførene og passasjerene, så det kommer nok til å gå seg til etter hvert, sier driftssjef i Nobina, Magnar Nilssen.

– Flaskehals

I forrige uke kunne Troms fylkestrafikk melde om utvidelser og endringer i tilbudet til bybussene. Det innebar blant annet rushtidsruter fra de ulike bydelene til UiT og UNN i tidsrommet 6 til 9, og fra klokken 14 til 17 på hverdager. Disse bussrutene har fått X-nummer, for eksempel rute X23, som går fra Kroken, via Tomasjordnes, Tromsøysundtunnelen og til UNN og UiT. Totalt er det snakk om syv ulike ekspressruter.

– Utfordringen med dette er at det blir veldig mange busser på UNN samtidig, noe det ikke er plass til. Området blir en flaskehals, men dette er det opp til Troms fylkestrafikk å gjøre noe med. Jeg vet at de jobber med dette nå, sier Nilssen.

I tillegg til å opprette ekspressruter, ble det fra og med mandag også gjort holdeplassendringer i sentrum.

– Nå har alle bussene som skal til UiT og UNN fått felles holdeplass i sentrum, utenfor Austad-bygget. Både rute 20, 21, 32 og 34 går nå herfra, noe som gjør det mye mer oversiktlig for passasjerene, påpeker Nobinas driftssjef.

Én rute ble til to

Samtidig som rute 20 og 21 har blitt flyttet ned til Austad-bygget, har rute 40 blitt flyttet opp til holdeplassen utenfor PM, vis-à-vis Wi-To, som rute 20 og 21 nylig hadde. I tillegg til dette har rute 34, som før gikk fra sentrum, via sørøya, Fagereng og Giæverbukta til UNN, nå blitt delt opp i to ringruter, 33 og 34.

– Rute 33 går nå fra UNN, via Stakkevollveien til sentrum, før den derfra kjører den tidligere ruta til 34 via sørøya tilbake til UNN, mens 34 går motsatt vei, fra UNN, via Giæverbukta, Fagereng og sørøya til sentrum, før den fortsetter tilbake til UNN via Stakkevollveien, forklarer Nilssen.

Dette gjelder imidlertid bare fram til klokken 20.30 på hverdager. I helgene og etter 20.30 på hverdager går rutene ikke via Stakkevollveien. Som om ikke dette er nok ble det innført hyppigere avganger i helgene for rute 26, 28 og 40, som får én ekstra avgang i timen på lørdager mellom klokken 18 og 23, samt på søndager mellom klokken 12 og 23.

– Det er snakk om omfattende endringer, som gir passasjerene et bedre tilbud. Når alt går seg til, tror jeg det blir veldig bra, sier Nilssen.

HOLDEPLASSENDRINGER: Flere av bybussene har fått nye holdeplasser i sentrum. Foto: Christer Pedersen