Boligprisene går ned

I oktober sank Norges boligpriser med 1,2 prosent.

Illustrasjonsfoto: Krister Sørbø / NTB scanpix 

Børge Martinussen i Eie Eiendom mener boligprisene i Tromsø ikke er oppsiktsvekkende.  

nyheter

Likevel er boligprisene 5,6 prosent høyere enn for ett år siden.

Hittil er prisene for 2015 7,2 prosent høyere enn i fjor.

LES OGSÅ: De 20 dyreste boligene som ble solgt i oktober

- Den moderate boligprisutviklingen vi har sett de siste månedene fortsatte i oktober, og prisene har utviklet seg tilnærmet flatt siden mars. Oktober i år er en av de svakeste oktober-månedene vi har hatt det siste tiåret, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding.

LES OGSÅ: Se hvem som kjøpte bolig forrige måned

Mindre solgte boliger

Til sammen ble det solgt 8.022 bruktboliger i oktober. Dette er en nedgang på 9 prosent om vi sammenligner med oktober i fjor.

- Selv om vi fremdeles er på et rekordnivå i antall solgte boliger totalt i år, så var det noe mindre aktivitet i oktober enn normalt. Vi må tilbake til 2010 for å finne en oktober måned med færre solgte boliger enn i år, sier Dreyer i pressemeldingen.

- Ikke oppsiktsvekkende

I Tromsø gikk prisene ned 1,7 prosent, likevel er dette 0,3 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

- Markedet har roet seg ned. Jeg er ikke overrasket over at det er en viss prisnedgang i Tromsø, sier Børge Martinussen, daglig leder i Eie Eiendomsmegling Tromsø.

Han mener at boligprisene i Tromsø ikke er spesielt oppsiktsvekkende.

- Prisnivået vi har fått i Tromsø er normalt om vi måler oss med resten av landet. Det spesielle er at prisene økte fort da vi skulle ta igjen resten av markedet. Etter to år med sterk prisstigning må det sette seg, sier Martinussen.

Blir ikke krakk i markedet

I oktober ble det lagt ut færre boliger enn hva som ble solgt. Martinussen forteller at det er vanlig at det blir mindre på tilbudssiden på høsten.

- Det er ikke all verden å velge i på høsten, og kjøperne er nøktern og lar seg ikke rive med. Det er et sunnhetstegn, så denne pausen i markedet er bra.

- Men boligkrakket må folk fortsatt vente på?

- Det er vel ingen som tror på et boligkrakk. De som eier bolig har heller ingenting å bekymre seg for. Historisk sett har prisstigningen de to siste årene vært ekstraordinær, så en slik prisstigning kan ikke ventes fremover, sier Martinussen.