Det dugnadsbaserte og foreldredrevne skitrekket er veldig populært blant barn og unge på Sør-Tromsøya. Nå venter de rush av skientusiaster fra andre bydeler. I september ble Tromsø Alpinsenter AS slått konkurs, og inntil eventuelt nye eiere er på plass kan dugnadsgjengen i Bak-Olsen skilte med byens eneste skitrekk.

Lange skitradisjoner

– Driften er basert på frivillighet og ildsjeler. Uten Ulf (Andreassen, red.anm.) og foreldre ville vi ikke hatt noe Bak-Olsen. Det er foreldre som stiller opp for å kjøre skitrekket og de er helt nødvendige for driften. Vi håper det blir et rush, for det er plass til flere, sier styreleder Ragnhild Glad (41) i Hansmark Vel og styremedlem i Bak-Olsen Skitrekk.

Skitradisjonene i Bak-Olsen går mange tiår tilbake i tid og holdes fortsatt i hevd. Flere generasjoner av beboere i området rundt bakken har benyttet det naturlige bratte skråningen nedenfor Elverhøy gravlund til slalåm og annen skiaktivitet. Skolene bruker den til skidag, og anlegget er åpent for alle.

Glad var selv en av mange som sto på ski i Bak-Olsen som barn og ung, Nå har hun to egne barn som er ivrige brukere.

– Fra de var tre år gamle har de hatt slalåmski på beina og stått i trekket på egen hånd. Voksne passer på hele tiden. Det er veldig sosialt å jobbe dugnad med å kjøre heisen. Man blir kjent med dem som bor i området og som har unger på samme alder.

Betalingsløsning

Ildsjelene i Bak-Olsen har også laget en gapahuk midt i bakken hvor det er mulig å raste, varme seg med bål og grille pølser.

Til tross for at snøen glimrer med sitt fravær satser gjengen bak Bak-Olsen friskt foran ny vintersesong. Nettsiden www.bakolsen.no har fått en skikkelig ansiktsløftning, og nå er det også mulig å kjøp kort til skitrekket på nett.

– Vi har fått en veldig bra hjemmeside med betalingsløsning. Det er enkelt å kjøpe seg sesongkort eller dagskort via Paypal. Kortet utleveres i Bak-Olsen-bua. Fram til 1. desember har vi redusert pris på sesongkort så her gjelder det å være tidlig ute. Det finnes også pakkeløsning for familier med flere barn, sier Glad.

Hansmark Vel har flere jern i ilden enn Bak-Olsen. Når forholdene tillater det gjør Hansmarkbanen nytte som skøytebane.

– I samarbeid med kommunen skal vi i gang med å oppruste banen for å gjøre det lettere å legge fin skøyteis på banen, sier Ragnhild Glad.

SKITREKK: Sist vinter var det kø av ivrige slalåmkjørere som brukte skitrekket. Foto: Kjetil Vik