I dag er det lang kø for å få plass på Arbeidsprosjekt «Slottet». Det er et tilbud om enklere tilrettelagte arbeidsoppgaver til utviklingshemmede i Tromsø.

I prosjektet får utviklingshemmede løse forefallende kommunale arbeidsoppgaver som sti- og løyperydding, snømåking, bilvask og annet enklere arbeid.

I dag har tilbudet 13 plasser, men behovet er langt større, sier byråd for helse- og omsorg, Gunhild Johansen (SV).

Stor pågang

– Det er stor pågang for å få plass og behovet er økende, sier hun.

Ifølge byråden er tilbudet en velfungerende og billig måte å holde folk i form og ved god helse. Alternativet er nemlig ofte at brukerne er overlatt til seg selv – enten i egen bolig eller på et servicesenter der aktivitetsnivået er lavt.

Ved å få konkrete arbeidsoppgaver bedres både trivsel og livskvalitet, sier hun.

Derfor ønsker byrådet å nesten fordoble tilbudet fra 13 til 23 plasser.

Stolthet

– Erfaringene med prosjektet er at det er en vinn-vinn-situasjon for både den enkelte brukeren og kommunen. Kommunen får eksempelvis vasket sine biler – og brukerne får en langt mer meningsfull hverdag, sier Johansen.

Å få delta i et arbeidsfellesskap og det å få utføre «ordentlige» arbeidsoppgaver er helse- og trivselsfremmende på mange områder, sier byråden.

– Det handler om mestring, om å få ta del i et arbeidsmiljø – og det å få kjenne stolthet for jobben man har gjort. Det er noe vi alle trenger, sier hun.

Selvfinansierende

Byrådet setter av én million kroner i året til å leie nye lokaler for det utvidede tilbudet. I øvrig skal tilbudet være selvfinansierende.

– Ved at vi eksempelvis får våre biler vasket eller vi får utført enklere kommunale arbeidsoppgaver så sparer vi penger som er med på å betale for dette opplegget, sier Johansen.

Deltakerne i prosjektet får lønn for å delta i tillegg sine trygdeytelser. Det betales ut 25 kroner per time de jobber, og deltakerne er i tillegg yrkesskadeforsikret.

TILRETTELAGT: Deltakerne i Arbeidsprosjekt Slottet utfører enklere kommunale oppgaver. Foto: Ronald Johansen
FORNØYD: Byråd for helse- og omsorg, SVs Gunhild Johansen Foto: Jon Terje Eiterå