– Nå er jeg pisslei av å lese alt oppgulpet som kommer med den globale flyktningkrisen

Marthe Valle (32) fikk nok av nedlatende kommentarer på Facebook. Derfor tok hun til motmæle og postet en Facebook-status som nå har fått stor oppmerksomhet.
nyheter

Artisten Marthe Valle postet torsdag et lengre innlegg på Facebook hvor hun forklarer at hun er lei av alle som sprer negative holdninger tilknyttet flyktningkrisen. Hun innleder innlegget med «F**n, nå er det altså nok, nå orker jeg ikke mer» og utdyper i innlegget sin frustrasjon.

– Jeg skrev innlegget fordi jeg har veldig mange venner på Facebook som har en tendens til å spre rasistiske kommentarer og stygge uttalelser om den store flyktningutfordringen. Det kokte kanskje litt over, men jeg fikk rett og slett nok, forteller Valle til iTromsø.

- Mange føler det samme

Statusen har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier og tilbakemeldingene har haglet inn til 32-åringen.

– Jeg har fått mye respons, og det er få negative tilbakemeldinger. Mange forteller at jeg har satt ord på noe som de selv har følt på. Det er åpenbart at mange føler det samme som meg, sier hun.

– Det er en situasjon som dreier seg mye om politikk og det som blir skrevet er på et språk som kanskje ikke mange relaterer seg til, legger hun til.

Sletter Facebook-venner

Valle jobber som sykepleier og i slutten av november reiser hun til Hellas for å hjelpe til på en mottaksklinikk.

– Jeg bruker mye tid på å forberede meg til dette mentalt. I den forbindelse blir jeg kanskje litt ekstra provosert når jeg leser kommentarer på Facebook. Folk som risikerer livene til seg selv og sine barn gjør ikke det fordi de har utrolig lyst til å komme til Norge. De gjør det fordi de ikke kan oppholde seg i landet de kommer fra, forklarer hun.

Innlegget avslutter hun med at hun kommer til å slette Facebook-venner som sprer det hun mener er dårlige holdninger.

– Jeg har fjernet noen allerede, men jeg har ikke satt meg ned og tatt en fullstendig opprydning. Jeg må konkretisere at det er et skille mellom å være bekymret og ta en saklig diskusjon, men å drive å dehumanisere mennesker og skape frykt liker jeg ikke, forteller hun.

Les hele Facebook-innlegget her:

«Faen, nå er det altså nok, nå orker jeg ikke mer.

Jeg har tenkt at mangfoldet av digitale venner kanskje kunne være en berikelse i hverdagen, men nå er jeg pisslei av å lese alt oppgulpet som kommer med den globale flyktningekrisen vi er en del av.

Du som skriver til stadighet at familier kan bare ha seg hjem igjen fordi de stiller spørsmål om grunnleggende menneskerettigheter, som ønsker å bli behandlet med verdighet og menneskeverd i de mottakene de havner, jeg skulle ønske du hadde evnen til å sette deg inn i deres situasjon.

Hva det vil si å være på flukt, å forlate alt, og å risikere alt. Ikke bare på vegne av seg selv men også egne barn.

I din empatiløse, kalde retorikk overlever ingen bortsett fra de aller heldigste.

Du som vil være problematiserende og intellektuell, og som slenger kompliserte asylregnskap i bordet, hvordan skal det egentlig bidra konstruktivt i møtet med det uungåelige vi står ovenfor? Så ufattelig mye har fungert bra i norsk integrering de siste 20 årene, til tross for mange utfordringer. Dette er en felles dugnad som vi alle bidrar til, og jeg er drittlei av at så mange skal forkle pessimisme og fremmedfrykt som «ærlig journalistikk».

Fuck heller, jeg vil være positiv og løsningsorientert. Jeg vil jobbe for et samfunn der ulike kulturer fungerer sammen. Jeg gidder ihvertfall ikke en eneste statusoppdatering til der mennesker i nød dehumaniseres, mistenkeliggjøres, fremmedgjøres og skapes frykt rundt. Fra nå av fjerner jeg facebookvenner som sprer kjipe holdninger om mennesker som trenger hjelp, faen heller folkens!»