Filmen, som Nobina har delt med iTromsøs lesere, viser den kaotiske hverdagen som bussjåførene står overfor daglig ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og UiT – Norges arktiske universitet, etter at de nye bussendringene trådte i kraft.

– Filmen ble spilt inn i forbindelse med vår risikovurdering. Den skulle forberede oss på hvilke problemer vi kom til å stå overfor før det nye busstilbudet ble en realitet, sier driftssjef i Nobina, Magnar Nilssen til iTromsø.

Trangt

Filmen, som er spilt inn ti over tre på ettermiddagen, viser oss en dagligdags situasjon. Myke trafikanter, bilister og rutebusser må gjøre plass til hverandre og vike for hverandre når veien skal krysses. De har ikke mye plass å gå på, spesielt siden bussene tar så mye plass og skal inn på samme område omtrent samtidig. Ofte må bussene dobbeltparkere, noe som også bidrar til at bussene blir sperret inne. Situasjonen kan best beskrives som et eneste stort trafikkaos.

– Etter at vi gjorde dette opptaket ble vi svært skeptiske til det nye rutetilbudet. Siden filmingen var en test gikk ikke passasjerer av eller på bussene, men nå gjør de det. Derfor har det blitt enda flere folk, veldig trangt og bussene opplever stadig å bli forsinket, sier Nilssen.

– Blir verre

Bedre blir det heller ikke nå som vintersesongen er rett rundt hjørnet.

– Når snøen kommer blir det enda mindre plass og større risiko for at det kan skje en ulykke, sier driftssjefen.

Fra klokken 16.08 til 16.12 forteller han at det blir enda trangere på området når elleve ekspress- og bybusser skal innom holdeplassene for på- og avstigning.

I risikoanalysen som allerede er levert til Troms Fylkestrafikk og til kommunen beskriver at det er meget små marginer før en personskade eller dødsulykke kan skje, i tillegg tar analysen for seg flere andre punkter:

  •  Fortauet på stedet er sperret av på grunn av anleggsområdet. Passasjerer og fotgjengere må derfor gå i kjørebanen uten å være fysisk avskjermet fra trafikken.

  • Ved utrykning av ambulanse vil denne traseen til tider være fysisk stengt, og være til hindring for utrykningskjøretøyenes fremkommelighet.

  •  Under risikovurderingen ble det observert betydelig biltrafikk med bilkø nedover Sykehusveien. Denne trafikken kom i hovedsak fra parkeringsområdet ovenfor Hansine Hansens vei og medvirket til kaotiske trafikkforhold med stor skadepotensial for myke trafikanter.