Det skal nemlig ikke så mye til for å få skoleelever til å ønske å være ute. Spennende uteaktiviteter i kombinasjon med et varmende bål gir både kreative og lærevillige barn.

Og om man dessuten kan gi et alternativ til den vanlige «usunne» turmaten er man kommet langt på vei mot målet til Ishavskystens friluftsråd, nemlig å få oss til å bli flinkere til å drive med helsebringende friluftsliv.

Gratis for lærere

– Vi har derfor tenkt å tilby kurs til lærere om hvordan man kan lage og servere god og næringsrik mat når man er på tur, forteller Tine Marie Hagelin, daglig leder i Ishavskystens friluftsråd.

Onsdag inviterer rådet til kurs for lærere på Holt. Der vil det bli gitt kurs i hva slags mat som passer på tur, hvilke råvarer man kan bruke – og hvordan man kan involvere elevene i matlagingen.

– Det er et inspirasjonskurs rettet mot lærerne. De skal få lære seg hvordan man lager maten slik at de blir flinkere til å lære det bort til elevene, sier Hagelin.

Samarbeider med Sjømatrådet

Kurset blir gitt i samarbeid med Sjømatrådet som har gjennomført lignende kurs i andre deler av landet.

– Erfaringene derfra er veldig positive. Det at lærerne har «fått det i fingrene» har gjort at de er blitt flinkere til å formidle, sier Hagelin.

Kari-Anne Johansen i Sjømatrådet sier at det «uteskole» er en grei arena for å gi inspirasjon og kunnskap om sunn mat.

– Mange lærere setter pris på uteskole, og det er bra for oss å kunne gi lærerne tips og råd rundt god mat. Alle vet jo at god mat blir enda bedre ute, sier hun.

På sikt har Friluftsrådet og Sjømatrådet tekt å gi flere kurs rettet mot lærere.

Kurs i spikking

– Vi vil prøve å få til flere matlagingskurs neste år. I tillegg vil vi prøve å få laget kurs i eksempelvis spikking og andre «friluftsrelaterte» aktiviteter, forteller Hagelin.

Onsdagens matkurs er ennå ikke fulltegnet så det finnes fortsatt plass på det om noen er interessert.

– Kurset er gratis og man får både kursopplegget og maten uten kostnad. Man kan melde seg på via våre eller Sjømatrådets hjemmesider, sier hun.

UTEKJØKKEN: På uteskolen får lærerne tips og råd på hvilken type mat de kan lage sammen med elevene. Foto: Foto: Simen G. Fangel
ENKELT: Det er enkelt å lage god og sunn utendørsmat. Foto: Foto: Simen G. Fangel
GIR KURS: Tine Marie Hagelin i Ishavskysten Friluftsråd inviterer til utekokke-kurs sammen med Sjømatrådet. Foto: Ronald Johansen