Vokter unik samling av måleinstrumenter

Forsker Magnar Gullikstad Johnsen er den siste ansatte som er igjen på Nordlysobservatoriet. Her passer han på den største samlingen av historiske måleinstrumenter i norsk nordlysforskning.

PÅ EKSPEDISJONER: Magnar Gullikstad Johnsen med restene etter et John Dover Inclinatorium. Ble brukt som absoluttinstrument på Vøringenekspedisjonen 1876-78, den norske Polarstasjonen i Bossekop i det 1. polaråret 1882–83. Kristian Birkeland hadde med seg to inklinatorier på sin ekspedisjon i 1902-03, dette kan ha vært en av dem også. Amundsen hadde med seg tilsvarende på Gjøaekspedisjonen og Fram 1 og 2. 

nyheter

Det lyser fra et hjørnekontor på nordsiden av Nordlysobservatorie-bygget, resten ligger i stummende mørke. Her sitter nordlysforsker Magnar Gullikstad Johnsen mutters alene, omgitt av snart 90 år gamle bygninger og en sjelden samling med over 100 år gamle måleinstrumenter.