Første lag fra nord på seks år

Trioen Jon Erlend, Madelen og Henriette er første nordnorske deltakerlag på seks år i finalerundene i det uoffisielle NM for matfag-elever.

SMAKFULL TRIO: Madelen Rollan (til venstre), Jon Erlend Matre og Henriette Wist skal representere Tromsø og Nord-Norge i «NM for matfag-elever» – Tine Cup – i desember. Blant annet skal de servere sin egenkomponerte dessert med bringebær, sjokolade og geitmelk-rømme.  Foto: Tom Benjaminsen

STOLT: Lærer Silje Ulriksen (til venstre) er kjempestolt over at Henriette Wist er tatt ut til finalerundene i Tine Cup. 

SUFFLÉ: Jon Erlend Matre fyller på med røren til bringebærsuffleen i kakespritseren mens Madelen Rollan holder. 

SPENT: Madelen Rollan har sommerfugler i magen foran Tine Cup i Trondheim i desember. 

nyheter

De to kokkeelevene Madelen Rollan og Jon Erlend Matre, samt servitørelev Henriette Wist er tatt ut til å delta i første finalerunde i Tine-cupen i Trondheim i begynnelsen av desember.

Da skal de tre konkurrere med sin egenkomponerte trerettersmeny som de har jobbet med i flere uker.

Gleder seg

– Det er helt fantastisk – både for skolen og for dem. De vil lære seg masse i løpet av konkurransen og vi på skolen får ny input og ideer – og ikke minst mye reklame, sier en kokfornøyd Silje Ulriksen, lærer på matfag.

De tre elevene har blandede følelser foran konkurransen – selv om de gleder seg svært mye.

– Jeg har sommerfugler i magen. Det har for så vidt gått greit å forberede seg og velge menyer, men det har vært en del begrensninger slik at vi ikke har kunnet gå helt bananas, sier Madelen Rollan (17).

Les også: Imponer gjestene med rustikk rabarbrapai

Vil gå videre

Servitørelev Henriette Wist (17) er mer fremoverlent:

– Jeg gleder meg kjempemye! Det vil bli veldig spennende – og jeg satser absolutt på å gå videre, sier hun.

Henriette har hatt i oppdrag å skrive menyen, kombinere drikke og mat (de har ikke lov å servere alkohol) og organisere borddekningen.

De tre har brukt mye tid de siste ukene på sette sammen en meny der laks, kylling, samt sjokolade og bringebær har vært obligatoriske råvarer.

– Forretten var litt vanskelig – vi skulle blant annet bruke laks og pepperrot. Vi har satt sammen menyen selv, men vi har fått hjelp fra lærerne – og fra vår lagleder – Gunnar Jensen på Mathallen, sier Jon Erlend Matre (17).

Les også: Tre matglade sommervikarer

Stolte lærere

Madelen synes også at desserten bød på utfordringer. Her skulle bringebær, geitmelk-rømme og sjokolade være hovedråvarer.

– Det var litt vanskelig å det til å passe sammen, men vi er fornøyde med det vi har fått til. Det blir en rømmeis, bringebærsufflé og sjokoladesaus, samt forskjellige tilbehør, sier hun.

Silje Ulriksen sier at hele avdelingen er stolte over at de tre er valgt ut til å representere skolen og landsdelen.

– Det er første lag fra Nord-Norge på seks år i denne konkurransen. Vi er kjempefornøyde med at de skal delta, sier hun.

Nytteverdien med å ha tre elever som konkurrerer i Norges-eliten er imidlertid større enn som så.

Les også: Planlegger stor pepperkakeby

Inspirasjon og kunnskap

– Det gir både de andre elevene inspirasjon og noe å strekke seg etter – og det gir også nye impulser og kunnskap til oss lærere, sier hun.

For å kunne gi moderne og oppdatert undervisning må lærerne være på høyde med resten av matbransjen – og det å få sende ut «ambassadører» er med på å bøte på det.

– Vi får kunnskap om hva som er moderne innenfor menyvalg, matlagingsteknikker og utstyr, sier hun.

Tine Cup – som er det offisielle navnet på konkurransen – har første finalerunde den 2. desember. Går trioen videre er hovedfinalen i Stavanger den 26. januar.

– Hoveddommer er leder i det norske kokkelandslaget Jostein Medhus. Det er ham de skal overbevise, sier Ulriksen.