.rsImg {width: auto !important;margin: 0 auto !important;height: 500px !important;}

TROMSTUN: Nervene var i høyspenn blant elevene fra de seks påmeldte lagene til den regionale finalen i First Lego League. I finalene konkurrerte elevene om priser innen markedsføring, samarbeid, teknologi og forskning, samt robotkonkurransen, der lagene styrte en egenlaget robot av lego gjennom en hinderløype.

Tidspress

De to lagene som skulle i ilden samtidig i robot-konkurransen visste at nivået var høyt og tiden på å prestere kort. På to og et halvt minutt skulle de og deres egenlagde robot løse 12 deloppgaver som alle dreide seg om fremtidens avfallshåndtering, blant annet sortering til opprydning av poser. Derimot kunne ikke laget ha gjort det noe bedre i den innledende runden, og dommeren skrøt av den høye poengsummen deres.

– Alt gikk etter boka og roboten vår fungerte akkurat som den skulle. Det at vi fikk rundt 700 poeng er veldig bra, sier Brage Wara i Hamna-laget No Limits til iTromsø.

– Hva gjorde at dere presterte så bra?

– Det er nok fordi at vi hadde bygd en veldig solid ramme på roboten vår, og at vi hadde store hjul på den, sier Wara.

Nederlag

I konkurransen hvor målet er å øke interessen for teknologi og vitenskap blant barn og unge, måtte flere forberede seg på noe nederlag også.

– Det gikk ikke så bra fordi roboten vår har de siste dagene før konkurransen bare blitt dårligere og dårligere, sier Johanne Vekve for Team Energy fra syvende-klasse ved Borgtun skole.

– Jeg tror den ene motoren er ødelagt, så vi får håpe vi kan redde oss inn på markedsføring- og forskningsoppgaven, sier lagkameraten Sara Myrli.

Vinnerne

Det var imidlertid Hamna-laget bestående av seks gutter og én jente mellom 10 og 13 år som stakk av med førsteplassen og dermed billetten til den skandinaviske finalen. Laget har tre veiledere og har holdt på siden 2014.

– I finalerundene presterte de veldig bra og alt fungerte 100 prosent. Nå gleder de seg veldig til den skandinaviske finalen – det er stort for dem, sier Bjørkeng.

Etter å ha hanket inn teknologiprisen og førsteplassen i robotkonkurransen med 735 poeng, ble First Lego League Champion-prisen tildelt Hamna-laget. Team Creatix fra Solneset skole fikk andreplassen i robotkonkurransen med 349 poeng og vant i tillegg forskningsprisen. Både markedsføringsprisen og samarbeidsprisen gikk til Borgtun-laget Team Insane.

Selvsikre: Laget No Limits, her representert av Emil Bjørkeng og Morten Pettersen, imponerte dommerne med sin solide robot og presisjon, og gikk derfor til topps i den regionale finalen i Tromsø med til sammen 735 poeng. Alle foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen
populært: Det var nok av spente publikummere som fikk meg seg begivenheten ifra tribunen. Foto: Ronald Johansen
ivrige: Thomas Isaksen og Mathias Roska fra laget Team Insane ga alt under robotkonkurransen. Foto: Ronald Johansen
nervøse: Da roboten til Borgtun-laget Team Energy skulle vise fram robotteknikkene sine, var det ikke alt som gikk etter boka. På bildet er William Lundberg (til høyre), Samuel Odin G. Rognset, Taisia Liamer, Sara Myrli, Claudia Marie G. Vargas og Johanne Vekve Nymo i aksjon. Foto: Ronald Johansen
i ILDEN: Under robotkonkurransen konkurrerte to og to lag om gangen. På under to og et halvt minutt skulle 12 deloppgaver løses, og derfor var det ingen tid å miste. Foto: Ronald Johansen
Foto: Ronald Johansen