Kontraster i jazzklubben

BWM Trio og Freedom Trio gjester fredag Tromsø Jazzklubb i konsertserien «Kontraster» på Verkstedet i Kulturhuset.

SUPERPIANIST: Den allsidige pianisten Bernt Moen leder BWM Trio som sammen med Freedom Tro spiller på Verkstedet fredag. Foto: Trond W. Moen 

nyheter

– Det sier seg nesten selv at når vi setter opp to trioer på samme scene i denne konsertserien, så blir det forskjeller både hva angår instrumentering og musikalsk uttrykk. Men kanskje vil publikum oppdage noen likheter også, sier Øystein Norvoll som sammen med Øystein Blix deler jobben som daglig leder i Tromsø Jazzklubb.

Det er Nordnorsk Jazzsenter som har sørga for å ta BWM Trio med på en liten turné i Nord-Norge, og jazzsenteret karakteriserer BWM som en trio med høyt akademisk nivå. Pianisten Bernt Moen, som leder BWM, er musikkprofessor ansatt ved Universitetet i Agder og utdannet ved både Norges musikkhøgskole, Musicians Institute i Los Angeles og berømte Berklee College of Music i Boston.

Les også: Barentsjazz omfavner sigøyner-kulturen

Pianotrio

Med seg har Moen Roger Williamsen på bass og Klaus Blomvik på trommer, og det er forbokstaven i musikernes etternavn som har gitt trioen sitt navn.

Moen spilte i flere år i blackjazzgruppa Shining. I de siste åra har han arbeidd med trioformatet der hans glimrende pianoteknikk kommer til rette i alt fra vare nordiske toneganger, blanda med hans behandling av komposisjoner fra den store «jazzsangboka», til utfordrende utbrudd over hele pianoets register.

BWM presenterer fengende pianotrio-jazz med et kompromissløst, rått og ærlig lydbilde. Trioen har gitt ut to album som har fått strålende kritikker, og det er låter fra disse publikum får seg presentert på denne turneen.

Les også: Dobbelt i jazzklubben

Allsidig

– Jeg synes det er moro med all slags musikk, sier Bernt Moen.

Han har turnert verden rundt med blant andre Magne Furuholmen, Lene Marlin, Vinnie, Bobbysocks, Secret Garden, Enslaved, Annbjørg Lien, Jan Erik Vold og ei lang rekke jazzmusikere.

– BWM Trio er betegna som en juvel. Nordnorsk Jazzsenter skal ha ære for å gjøre denne trioen kjent blant det nordnorske publikum, sier Øystein Norvoll.

Freedom Trio

Freedoms Trio består av musikere fra Norge, Mosambik og Brasil. Og dette setter spor i musikken trioen fremfører. Musikken ligger i skjæringspunktet mellom jazz og world music.

– Få i Norge har satt seg så inn i brasiliansk musikk som den virtuose bergensgitaristen Steinar Aadnekvam. Han har bodd i Brasil og arbeidet så mye i brasilianske musikktradisjoner at folk der tror han er brasilianer, forteller Norvoll.

I tillegg til Aadnekvam består Freedom Trio av Rubem Farias, elbass og Deodato Siquir, perkusjon.