NRK meldte i helga om enorme mengder maneter i deler av fjordene i Nord-Troms.

Den nederste delen av manetfeltet inneholdt i følge NRK et rødfarget, slimaktig stoff som førsteamanuensis ved Norges fiskerihøgskole, Roger Larsen, fortalte at man ennå ikke hadde funnet ut hva var.

Slimet skal ha fargelagt fiskeredskaper og gitt utslag på elektroniske instrumenter som tette fiskestimer.

Ribbemaneter

Tirsdag skriver Havforskningsinstituttet på sine hjemmesider at det røde slimet kan være såkalte ribbemaneter.

Ifølge WWFs naturleksikon lever ribbemaneter som dyreplankton i de frie vannmassene og er vanlig langs hele norskekysten. De skriver at ribbemaneten er geleaktig i formen og gjennomsiktig, og at det finnes tre arter ribbemanter i Norge: agurkmanet (Beroe cucumis), lobemanet (Bolinopsis infundibulum) og sjøstikkelsbær (Pleurobranchia pileus). I tillegg skriver de at den amerikanske lobemaneten (Mnemiopsis leidyi) nå har kommet som innvandrer til Norge.

I ferd med å dø

Havforskningsinstituttet skriver at havforskerne Tone Falkenhaug og Jan Helge Fosså tror det rosa-røde slimet kan dreie seg om ei oppblomstring av ribbemaneter, og at de er i ferd med å dø.

– Dette stemmer med observasjoner fra for eksempel Malangen, og det høres ut som at det dreier seg om ribbemaneten beroe. Samtidig kan jeg ikke si noe sikkert før vi har fått analysert prøver av dette materialet, sier Falkenhaug i artikkelen på Havforskningsinstituttets hjemmeside.

– Siden de fleste manetene dør i løpet av seinhøsten og vinteren, så vil nok en del av dem nede ved bunnen være døende og i ferd med å gå i oppløsning. Ekkogrammene fra kysttoktet viser at disse organismene samler seg mellom terskler, altså på dyp med mindre gjennomstrømning enn i de øvre vannlagene, sier Fosså.