Mortensnes: – Vi ser jo at det er mange ensomme, både blant dem som besøker dagsenteret vårt, men som fortsatt bor hjemme, og blant dem som bor på sykehjemmet, sier trivselskoordinator ved Mortensnes sykehjem, Cecilie Olsen.

Ingen av sine nære

I kjølvannet av en konsert på sykehjemmet i forrige uke, skrev Olsen følgende innlegg på sin private Facebook-konto samme dag, et innlegg som fikk stor respons i nettverket hennes:

«Æ tror de fleste har kjent på følelsen av å gå aleina inn i en kinosal, i et konsertlokale eller på en fotballkamp. Litt malplassert, litt for mye tid før konserten starter, ikke ei hand å holde i når du blir grepet, ingen å gi en bjørneklem når favorittlaget scorer, ingen å dele opplevelsen med. Noen syns sikkert det går helt fint aleina, men æ tror de fleste syns det er fint å ha noen å være lamme. I dag på sykehjemmet hadde vi en fantastisk fin konsert (som har vært annonsert lenge) og de fleste av beboerne hadde ingen av sine nære på besøk (...). Vi skal være så selvstendige, så selvrealiserende og ja, æ er nok også i klubben av en gjeng egoister som tenker på mæ og mitt det meste av tiden. Mange av dem som bor på sykehjemmet vet ikke hvor de er, blir redd av alle de fremmede menneskene, føler ikke ro før de har noe trygt å gripe tak i og da er ofte deres nære den tryggeste havna (...). Når æ da i kveld selv opplever at tårene renner over en nydelig sang, og ei av de vakre, gamle damene ser mæ og tar tak i hånda mi og gir av sin omsorg. Ho som æ skulle støtte, ble mi støtte og vi to fikk ei stund som æ nok aldri kommer til å glemme (...).»

Les også: Nå har Birgit (91) fått lesevenn.

– Mer egoistisk

Olsen er klar på at hensikten med innlegget ikke var å henge ut enkeltmennesker som ikke besøker sin familie og slekt på sykehjemmet, men å sette søkelyset på ensomhet blant eldre.

– Det kan være mange grunner til at eldre ikke får besøk. Noen har kanskje ikke pårørende som bor i samme by, mens andre ganger kan det være at man ikke hadde noe nær relasjon med sine nærmeste før man havnet på sykehjem. Andre igjen kan være slitne etter å ha tatt seg av sine foreldre eller ektefelle før de fikk sykehjemsplass, og dermed trenger å hente seg inn. Det vet vi ikke alltid, men generelt tror jeg folk må bli flinkere til å besøke hverandre, påpeker Olsen.

Hun tror nemlig den generelle samfunnsutviklingen må ta en del av skylden for at mange eldre føler seg ensom.

– Vi må bli flinkere til å bry oss! Vi stikker ikke lenger innom hos kjente på en kopp kaffe. For eldre som bor hjemme og ikke har det store nettverket lenger, kan det besøket bety mye. I stedet har hele samfunnet blitt mer egoistisk, der vi blir stadig mer opptatt av materielle ting, samtidig som mange av de sosiale arenaene og møteplassene blir borte. Her er særlig de eldre sårbare, da de i utgangspunktet har færre slike arenaer, forklarer Olsen.

Blir mer lukket

På Mortensnes sykehjem har de til sammen rundt 100 beboere, fordelt på sykehjemmet og omsorgsboligene. Hvor mye besøk de får, varierer ifølge OIsen voldsomt.

– Noen har mange besøkende, mens andre igjen ikke har noen. Vi ser imidlertid at de som får lite besøk blir mer og mer lukket. Besøk av pårørende, venner eller frivillige skal ikke erstatte den jobben personalet gjør, men være en hyggelig adspredelse i hverdagen, sier trivselskoordinatoren.

Hun er ikke i tvil om viktigheten av å være sosial og ha noen som bryr seg og tar seg tid til deg.

– At folk blir sykere av å være alene, er noe jeg har sett både i mine to år her og da jeg før den tid jobbet 15 år på sykehuset. I det siste har vi hatt ei dame som bor hjemme, men som har begynt å besøke dagsenteret når vi har ulike aktiviteter her. Hun kunne fortelle meg at hun endelig hadde begynt å glede seg til å stå opp. Det sier ganske mye, påpeker Olsen.

– Vi ser det samme her i Kroken

Da Cecilie Olsen postet innlegget på Facebook om ensomme eldre, kjente hennes kollega ved Kroken sykehjem seg umiddelbart igjen.

– Jeg er helt enig i det Cecilie skriver. Vi ser det samme på Kroken sykehjem, så jeg synes det er bra at det fokuseres på dette, sier Sol Andreassen, trivselskoordinator ved Kroken sykehjem.

Av de 78 pasientene på Kroken sykehjem, opplever trivselskoordinatoren at det er store variasjoner når det kommer til hvor mye besøk hver enkelt får.

– Noen får daglig besøk og har pårørende som veldig gjerne blir med på sykehjemmets aktiviteter. Så har vi andre igjen som får lite besøk. Det kan være mange årsaker til det, men det kan blant annet ha med å gjøre at de pårørende bor langt unna eller at de ikke har et så nært forhold til personen på sykehjemmet, forklarer Andreassen, før hun legger til:

– Jeg skulle ønske flere pårørende kom hit, men dette er samtidig et veldig vanskelig og et litt ”touchy” tema.

Hun utelukker imidlertid ikke at sykehjemmet kan bli flinkere til å inkludere pårørende.

– Vi ønsker å være et åpent og inkluderende sykehjem. Kanskje har vi ikke vært flinke nok til å annonsere og inkludere pårørende i våre aktiviteter, påpeker Andreassen.