I dag ligger det både plast, industriemballasje, bilbatterier og madrasser i området ved Strandveien.

Synnøve Søndergaard er bosatt på Bjerkaker og går forbi det forsøplede området flere ganger daglig på vei til og fra jobb. Hun reagerer på at søppelet blir liggende uten at noen rydder opp.

– Det er betydelig mengder søppel. Deriblant mye hardplast, industriplast og flere bilbatterier, sier hun.

Les også: Fjerning av røykeskur fører til sneip-forsøpling.

Utbygging av leiligheter

Søndergaard mener forsøplingen startet da eiendomsselskapet Selvaag begynte å ta området i bruk som lagringsplass for moduler i forbindelse med utbyggingen av leiligheter langs Strandveien.

– Modulene er pakket inn i plast, og dette blir liggende igjen når modulene pakkes ut. Jeg er overrasket over at en seriøs utbygger som Selvaag ikke har større kontroll over søppelet sitt.

Hun mener utbyggeren fortløpende burde ha ryddet søppelet som de legger igjen etter seg.

– Dette er søppel som tas av vinden og som fuglene tar det med seg slik at det blir spredt utover et mye større område. Jeg liker det ikke, og det ser ikke pent ut, sier Søndergaard.

Les også: Slik kvitter Rema 1000 seg med avfallet sitt.

Farlig avfall

Hun viser også til at søppel som ikke blir fjernet ofte generer enda mer søppel.

– Dersom man får forsøpling et sted og det ikke tas tak i, vil det genere mer søppel. Nå har folk blant annet dumpet madrasser, en buss og bilbatterier der. Bilbatterier kan være farlige, spesielt når det er barn i området, og her ligger Bjerkaker skole like ved, sier Søndergaard.

Wim Weber, miljørådgiver i Tromsø kommune, sier han har mottatt klager på forsøplingen, men at kommunen ikke har hatt kapasitet til å ta en befaring av området ennå.

– Vi har veldig mange slike saker og har ikke kapasitet til å ta alt med en gang.

Han viser til at avfallet på tomten ikke er et kommunalt ansvar. – Men det er et problem hvis kommunen ikke vet hvem som står bak forsøplingen. Da må kommunen betale for å få søppelet fjernet. Eventuelt tar kommunen kontakt med den eller de som står bak og sender dem regningen hvis det er kommunen som må rydde opp, forklarer Weber.

Vurderer å politianmelde

Kristoffer Gregersen, kommunikasjonsdirektør i Selvaag Bolig, bekrefter at det er de som leier den aktuelle tomten for mellomlagring av moduler og materialer.

– Vi har fortsatt lager der og vil ha det til over jul. Vår byggeleder var på stedet for tre uker siden og sier at det var ryddig der da. Vi har heller ikke fått varsel om forsøpling tidligere. Nå ser vi imidlertid at det er dumpet madrasser, bilbatterier og annet avfall på området.

Han mener mesteparten av avfallet på tomten ikke tilhører Selvaag.

– Noe av det er vårt, men resten av avfallet er det andre som står bak. Jeg har ikke vært der selv og sett, men jeg har fått tilbakemelding om at mesteparten av søppelet ikke er vårt. Vi vil likevel ta en opprydding og sammen med eieren av området ta ansvar for at søppelet blir fjernet. Vi vurderer i tillegg å politianmelde forsøplingen. Slik skal det ikke være, sier Gregersen til iTromsø.

Les også: Her flyter søppelet.

Lover å rydde opp

– Plasten som ligger rundt på området tyder på at det ikke har vært ryddet fortløpende. Burde ikke det vært gjort?

– Det er klart at det blir en del avfall når det drives utbygging. Det er ikke bra hvis det har ført til forsøpling. Det har blitt ryddet, men vinden kan ha blåst noe utover.

– Vi lover å rydde opp, legger han til.

– Hvordan er rutinene deres for opprydding på slike lagringsområder?

– Det skal ryddes fortløpende. Vi har andre som bygger for oss, men underleverandørene er også informert om at det skal ryddes.

– Vil det bli ryddet fortløpende resten av tiden dere leier området?

– Selvfølgelig. Jeg mener også at det har vært ryddet der, sier Gregersen.