STRANDGATA: Innerst i ei krå i bakgården til det gamle Mackbryggeriet finner vi et lokale der fem rustfrie ståltanker og to store gjærekar står på rekke og rad langs veggen.

Lokalet er det man kan kalle «det kreative episenteret» til verdens nordligste bryggeri – det er nemlig her bryggerne tester ut nye metoder, nye oppskrifter og nye typer øl – og da gjerne litt «frikete» sorter.

Se video: Ungdommene testet julebrus.

Mikro-kosmos

Vi er inne i Macks mikrobryggeri, men det mangler kanskje noe for å skape en optimal kreativ stemning?

– Da vi startet mikrobryggeriet så døpte vi tankene til «nr. 1, 2, 3 ...» og så videre. Men det er jo ingenting som er mer intetsigende som nr. Da tok vi det videre og ga tankene skikkelige navn, forteller mikrobrygger Esben Rørnes på Mack.

Mikrobryggeriet har gjort det til sitt kjennemerke å spille rock for ølet mens det brygges – så navnene var ikke vanskelige å finne. Elvis, Iggy, Jokke, Patti og Ringo står på rekke og rad inne på mikrobryggeriet.

Men nå ønsker Rørnes & co å ta det videre.

Les også: Kåret årets hjemmebrygg.

Øl- og rock-kunst

– Vi ønsker å komme i kontakt med noen som kan tenke seg å smykke ut tankene med kunst eller andre kreative utsmykkinger, sier Rørnes.

Han sier at han ikke legger noen begrensninger på hvordan utsmykkingen kan se ut så lenge den oppfyller et par-tre kriterier.

– Ettersom det er vi som vil stå for materialkostnaden, og ikke har ubegrensede ressurser så tror jeg ikke en bronsestatue er helt innertier, sier han.

Les også: Brakk beinet for rocken.

Hygiene

Ettersom det er snakk om et bryggeri så er heller ikke papir-maché eller strikkegarn egnede materialer ...

– Kunsten må tåle vann og en kraftvask, og det må tåle at vi spyler tankene med slange, sier bryggeren.

Kunstnerisk derimot er det mer åpent.

– Den må holde seg innenfor konseptet med rock og øl – det er veldig viktig. Men ellers legger vi ingen kunstneriske begrensninger, sier Rørnes.

Les også: Mack er spent på juleøldommen.

Heder og ære

Han oppfordrer spesielt kunstnerspirer som kanskje ikke er etablerte til å melde seg. Han kan nemlig ikke love mer i betaling enn heder, ære og noe av det som vil komme ut av tankene på sikt ...

- Jeg tenker at det kan være en fin anledning for dem som ønsker å vise fram sin kunst, men som kanskje ikke har hatt anledning før. Det er ganske mange tusen personer innom mikrobryggeriet hvert år, sier Rørnes.

Interesserte kunstnerspirer kan melde sin interesse til Rørnes.

– Kontakt meg for et møte så får de komme hit og pitche ideen sin – så får vi se om vi napper, sier han.

KREATIVT: Espen Rørnes mener at rock gir bedre øl – og omvendt ... Foto: Tom Benjaminsen
VITENSKAPELIG: Hvilken musikk de forskjellige øltypene får lytte til mens de gjærer er viktig. Foto: Tom Benjaminsen
SNURRENDE: Rock på vinyl må til for å skape godt øl. Mens iTromsø er på besøk får mikroølene lytte til Pink Floyd. Foto: Tom Benjaminsen
PLAYLIST: Mikrobryggene til Mack får høre på rock i løpet av gjæringsprosessen. Spillelistene er møysommelig notert. Foto: Tom Benjaminsen