Derfor farges Ishavskatedralen blå

Etter at mørket har lagt seg over byen fredag kveld, blir Ishavskatedralen farget av blått lys. Lurer du på hvorfor?

  Foto: Trond Tomassen

nyheter

Den blåkledde kirka skyldes markeringen av Verdens Diabetesdag lørdag 14. november.

– Det er vel syvende eller åttende gang vi farger kirka blå, sier leder Ole-Reidar Myrland for Diabetesforbundet Tromsø.

– Verdensberømt

Myrland forteller at bildene av den blå Ishavskatedralen vil dominere på sosiale medier under markeringen.

– Fredag og lørdag vil alle amatørfotografer være ute og ta bilder av katedralen, og det kommer til å florere bilder av den fra alle vinkler på for eksempel Facebook, sier han.

– Kirka er en stor attraksjon fra før av, men den 14. november er den verdensberømt.

Konsert i katedralen

Ifølge Myrland vil programmet starte allerede klokken 11.00 på kjøpesenteret K1.

– Da skal vi stå på stand og gi informasjon om diabetes og selge lodd til landslotteriet, der man blant annet kan vinne reisegavekort på 50.000 kroner. I tillegg kommer vi kanskje til å ta noen blodsukkermålinger.

Senere på kvelden er det konsert i katedralen, og Myrland forsikrer om at det blir en vakker opplevelse for alle som møter opp.

– Kl. 18.30 starter konserten til Sandnessund blandakor, og det pleier å være veldig fint å høre på. Det blir en helt spesiell opplevelse å være på konsert inni den blå kirka.

Inngangsbilletten er på hundre kroner, og barn under 16 år får komme inn gratis. Før konserten skal forbundsleder Nina Skille holde appell.

– Tromsø er vakrest

Myrland forteller at dagen markeres med blåfarge mange steder i landet.

– Det er nok mange som pynter byen med blått 14. november. Jeg tror blant annet at de lyser opp ei kirke i Alta, men det er nok få som greier å slå den vakre, blå Ishavskatedralen. Uten å skryte, så er Tromsø best.