Luther, som til daglig leder Statens barnehus i Tromsø, ble fredag oppnevnt av statsråd som medlem i et nytt utvalg som skal gjennomgå saker hvor barn og ungdom har vært utsatt for vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt.

– En ære å bli spurt

Målet med utvalget er å avdekke mulige svikt i det offentliges håndtering, for å forebygge slike saker i fremtiden.

– Jeg er veldig glad for at vi får et slikt utvalg og det er en ære å bli spurt. Det blir spennende og jeg gleder meg til å gå i gang. Dette er et arbeid som det er et stort engasjement for, og med et utvalg som dette kan man gå nøye inn i ting og eventuelt komme med forslag som kan styrke rettssikkerheten til barn, sier Ståle Luther til iTromsø.

Barns rettssikkerhet

Utvalget skal blant annet avdekke i hvilken grad og på hvilken måte det har forekommet svikt i det offentlige tjenesteapparatets håndtering av barnevoldssakene. Luther viser til at det allerede gjøres lignende arbeid på barnehuset i Tromsø.

– Barns rettsikkerhet er noe alle barnehusene har fokus på og vi har gjort mye på systemnivå tidligere. Vi har fokus på hvordan det tverretatlige samarbeidet kan styrkes, og vi har vært med på å sette en del ting på dagsorden. Blant annet med tanke på rettsmedisinske undersøkelser og tidsbruken fra anmeldelse til dommeravhør av barn, sier Luther og fortsetter:

– Arbeidet i dette utvalget blir enda mer spisset. Slik jeg har forstått det skal utvalget se på alvorlige saker i et bredere perspektiv og hvordan andre etater har reagert i forhold til de sakene.

Les også: Ny nettside skal få flere til å varsle om grov familievold

Lære av sine feil

– Hva mener du blir den viktigste oppgaven til utvalget?

– Å se på hvor samfunnet har noe å lære og hvordan det kan bli bedre. Det er viktig å kunne lære av sine feil for å kunne forbedre systemet. På den måten kan man forebygge, samt bidra til at barn møter et best mulig apparat i politiet og andre instanser, sier Luther.

Han regner med at de kan gå i gang med arbeidet på nyåret etter at utvalget konstitueres i desember.

– Det blir nok mye arbeid knyttet til utvalget, men dette er et felt jeg brenner for så det er ikke vanskelig å finne motivasjon til å gå inn i det, sier lederen for barnehuset i Tromsø.

– Stort samfunnsproblem

Utvalget, som ledes av fylkesmann i Vest-Agder Ann-Kristin Olsen, består av ni medlemmer som har kompetanse på fagfeltet, og erfaring fra ulike deler av tjenesteapparatet.

Oppnevningen av utvalget er et av tiltakene i regjeringens tiltaksplan for å bekjempe vold og seksuelle overgrep mot barn og ungdom. Planen, kalt «En god barndom varer livet ut», ble lagt fram i november i fjor.

Solveig Horne (Frp), barne-, likestillings- og inkluderingsminister, har blant annet uttalt følgende om det nye utvalget:

– Vold mot barn og ungdom er et stort samfunnsproblem, og en tragedie for de berørte. Vi trenger mer kunnskap for å forbedre systemene som skal forebygge og hjelpe. Dette er det første utvalget i sitt slag på barnevoldsfeltet. Jeg har forventninger om at arbeidet bidrar med ny kunnskap slik at vi kan forhindre at barn utsettes for vold og overgrep.

Utvalget skal på bakgrunn av erfaringene med utvalgets arbeid, vurdere om det er hensiktsmessig å etablere en permanent undersøkelseskommisjon.