Aarbakke: - Dette rammer oss alle

Kulturdagen på Tromsø International School fikk brutalt en ny aktualitet i lys av terroren i Paris fredag. Ordfører Jarle Aarbakke understreket i sin åpningstale viktigheten av det flerkulturelle arbeidet som gjøres på skolen.

Ordfører, Jarle Aarbakke, talte lørdag formiddag for elever og foresatte ved den Internasjonale Skolen i Tromsø om terrorangrepet i Frankrike.

Ordfører Jarle Aarbakke brukte åpningstalen på Kulturdagen på Tromsø International School til å sende sin medfølelse til alle som er rammet av terrorhandlingene i Frankrike fredag.   Foto: Trond Tomassen

"Paris, je t'aime" står det på sjalet til en av elevene, noe som vitner om at også elevene på Tromsø International School er preget av hendelsene i Frankrike fredag.  

Jarle Aarbakke holder åpningstalen på kulturdagen på Tromsø International School.   Foto: Christina Svanstrøm

nyheter

Tromsø International School har i løpet av sine fem år i Tromsø vokst til å bli en skole på over 60 elever fra 26 ulike nasjoner. Lørdag arrangerte de Cultural Day, der elever og foreldre møttes for å dele kultur og tradisjoner.

Med Carolina Sarti (11) og Jacob Meldgaard (15) som konferansierer, ble det flere innlegg med fokus på internasjonalt og globalt fellesskap.

Møteplass

I lys av fredagens terrorhandlinger i Paris, Frankrike, fikk den kulturelle møteplassen på den internasjonale skolen en uventet aktualitet. Noe også ordfører Jarle Aarbakke, som holdt åpningstalen, poengterte.

– Dette er noe som rammer oss alle. Frihet, likhet, brorskap. De idealene vi bygger samfunnet vårt på stammer fra den franske revolusjonen, og vi er alle berørte, sier Aarbakke.

– Vi har ingenting å frykte, annet enn frykten selv. Det som gjøres her på den internasjonale skolen er til eksempel for oss alle. Det å bringe sammen folk fra hele verden, og at barn lærer å ikke være redd hverandre fra de er små, er viktig, sier Aarbakke.

Feirer kulturelt mangfold

Elisabeth Utheim sitter i skolens styre, og sier at de feirer kulturelt mangfold med dagen.

– Å feire det kulturelle mangfoldet er viktigere i dag enn vi først planla, sett i lys av fredagens hendelser, sier Utheim.

– Skolen gir et godt alternativ, og vi vektlegger globale perspektiver, og oppmuntrer til kritisk, kreativ og reflektert tenkning.

Fra elevenes side var det Runar Rosøy Steele (14) som talte om viktigheten av å tenke internasjonalt.

– Det er hva vi lærer her på skolen, å bli kjent med hverandre, og å forstå andres synspunkter.

- Hvis vi alle klarer å ta ansvar for de små tingene, som å sykle til jobben i stedet for å kjøre bil, kan vi bidra til å skape en bedre og fredfull verden, sa Steele.

Fellesskap

Viserektor Efemia Gisladottir har arbeidet på skolen siden den åpnet i 2011.

– Noe av de viktigste vi lærer våre elver er å være åpenhjertige, å sette pris på forskjellene, og å kunne lære fra andre, sier Gisladottir.

I 2011 var det 11 elever på skolen, men når den ved årsskiftet skal feire sin femårsdag, er antallet seksdoblet.

På Cultural Day var det ene klasserommet omgjort til en internasjonal buffé, der de ulike elever og foresatte presenterte mat fra sine respektive land og kulturer. I tillegg til mat, taler og musikalske innslag, ble det en liten catwalk med alle de ulike nasjonale draktene som var representerte.