Havnet midt i terrordramaet

Mikal (24) forlot et stille Paris lørdag morgen. Fredag kveld var han ute i gatene da terroren plutselig brøt ut.

Mikal Jacob Hole (24) reiste fra et stille Paris lørdag morgen. Dette bildet ble tatt like i nærheten av le Louvre, Notre-Dame i nitiden lørdag morgen da tromsømannen var på vei til flyplassen.  Foto: Privat

Brannfolk hjelper en skadd person utenfor konsertlokalet Bataclan i Paris. Franske myndigheter melder at minst hundre personer ble drept inne på konsertlokalet. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB scanpix 

nyheter

Lørdag ettermiddag landet Mikal Jacob Hole (24) fra Tromsø på Gardermoen lufthavn etter å ha forlatt Paris, som fredag kveld ble rammet av flere terroraksjoner. Da avisa iTromsø snakker med Hole, forsøker han fortsatt å ta innover seg det siste døgnet.

- Jeg forsøker fortsatt å danne meg et bilde over hvor jeg var og hva som skjedde hvor. Det var veldig kaotisk, sier han.

Kolonne med 20 ambulanser

Fredag kveld hadde tromsømannen nettopp vært på kino da terrorhandlingene begynte å utfolde seg. Hole befant seg da bare et par gater unna et av stedene som ble rammet.

- Det var veldig dramatisk og kaotisk. Jeg var fri for strøm på telefonen, så jeg visste ikke hva som skjedde. Plutselig kom det en kolonne med 20 ambulanser og politibiler, og folk begynte å løpe vekk fra området. Jeg forsto ikke hva som hadde skjedd, sier Hole.

Meldt som savnet

Hjemme i Norge hadde imidlertid nyhetene fra den franske hovedstaden spredd seg.

- Mamma hadde forsøkt å få tak i meg, men jeg hadde jo ikke strøm på telefonen, så hun meldte meg som savnet til UD. Da jeg kom tilbake til rommet fikk jeg ladet telefonen og sjekket nyhetene. Jeg kontaktet familien hjemme som var svært bekymret naturligvis, sier Hole, som til daglig studerer medisin i Tromsø.

Hørte skudd fra senga

24-åringen var i Paris for å besøke en venninne, og han fulgte instruksjonene fra lokale myndigheter om å holde seg inne fredag kveld i likhet med mange andre. Han bodde i et område som heter Les Chatelet, ikke langt unna dramatikken.

- Jeg lå i sengen med vinduet åpent. Jeg hørte 3-4 skudd utenfor, samt mye sirener. Det er vanskelig å vite hvor skuddene kom fra, men jeg hørte de veldig tydelig. Vi fikk høre at terroristene kjørte rundt i gatene og skjøt rundt seg. Det var kaotiske tilstander i byen fredag kveld, folk var veldig redd og situasjonen var veldig uoversiktlig, sier Hole.

Reiste fra et stille Paris

Mikal Jacob Hole hadde returbillett hjem fra flyplassen Charles de Gaulle tidlig lørdag morgen. Byen som kvelden før var fylt av folk, var tom lørdag morgen.

- Det var veldig pussig å gå ut i gatene som var helt tomme. Folk er fortsatt anbefalt å holde seg inne, men jeg måtte jo rekke flyet mitt. Det var en del bevæpnet politi ute i gatene i morges, det samme var det på flyplassen. Det var et stort fokus på sikkerhet, alle måtte igjennom passkontrollen, sier Hole.