TEKNOLOGIBYGGET: – Dette er godt. Vi har ventet i nesten et år på dette, siden det ble annonsert i november i 2014 at dette er ett av i alt 17 sentre som blir startet opp, sier senterleder Torbjørn Eltoft.

Det nye senteret heter «Senter for integrert fjernmåling og varsling for arktiske operasjoner» og jobber spesifikt mot operasjoner i Arktis, både innenfor skipsfart, fiskeri, olje og gass.

– Vi skal jobbe med å hente ut informasjon fra satellittdata, data som blir tatt opp i fjernmålingssensorer i fly, droner eller målinger fra bakken. Vi skal integrere dette i et produkt som vil gi bedre værvarsling, isvarsling eller varsling for drift av oljesøl, sier Eltoft.

Store pengesummer

I 2015 ble CIRFA tildelt 96 millioner kroner fra forskningsrådet og status som senter for forskning og innovasjon. Senteret har over åtte år en total kostnadsramme på 220 millioner kroner om man inkluderer industripartnernes innskudd.

– Vi har totalt brukt 1,6 milliarder kroner på den tildelingen vi hadde i fjor til 17 forskningssentre. Det som er viktig her hos CIRFA er den veldig sterke forskningen og de viktige bedriftene man har innenfor dette feltet. Dette skal bidra til verdiskapning som har betydning for denne landsdelen, og det skal være kunnskap som kommer til nytte for næringslivet, sier Elise Husum, avdelingsdirektør i Norsk Forskningsråd.

Automatiserte prosesser

Rådgiver i seksjon for forskning og formidling, Vibeke Os, ga et eksempel på hva Forskningssenteret vil gjøre.

– Meteorologisk institutt leverer ut iskartdata som blant annet brukes for skipsfart. Ved å automatisere disse prosessene vil man mye raskere og mer presist kunne si noe om hvor det ligger is i Arktis. Man kan også si noe om kvaliteten på isen. CIRFA er med på å utvikle en del av disse dataanalysene, hvor de tar ned satellittbilder og kombinerer de med faktiske undersøkelser på isen. Det gjør man for å automatisere denne prosessen etter hvert, forklarer Os.

Viktig for byen

Fredag var det offisiell åpning og en stor dag for UiT – Norges arktiske universitet, og mange møtte opp.

– Dette er kjempebra for byen, og det er utrolig viktig fordi vi viser at vi er i front når det gjelder forskning. Koblingen med næringslivet er også veldig viktig, og det er en ordfører veldig glad for siden det blir mer aktivitet, mer skatteinntekter og mer liv og røre, sier ordfører Jarle Aarbakke (Ap).

UiT-rektor Anne Husebekk var også til stede for å feire åpningen, og hun synes det er spennende med nytt forskningssenter.

– Det er i konkurranse med mange andre, så det er nesten som å vinne et norgesmesterskap. Jeg blir veldig stolt når universitetet klarer å omsette kunnskap til arbeidsplasser og næringsliv, sier rektoren.

VIKTIG: Ordfører Jarle Aarbakke bemerket viktigheten som forskningen har for byen. Her sammen med Elisabeth Blix Bakkelund og Elise Husum fra Norsk Forskningsråd. Foto: Nora Lervik
SPENT: Rektor Anne Husebekk synes det blir spennende med det nye senteret som ligger i Teknologibygget på campus. Foto: Nora Lervik