Franskmenn i Tromsø:

– Rørt over omsorgen

Ishavskatedralen lyser opp byen i de franske fargene til minne om ofrene etter terroren i Paris. Det rører franskmenn som bor i Nordens Paris.

AVSTAND FRA TERROR: Ordfører Jarle Aarbakke (Ap) deltok sammen med representanter fra kommunestyret og kirkelivet i Tromsø på lyssettingen av Ishavskatedralen lørdag kveld i solidaritet med Frankrike. 

ETABLERT PÅ SOMMARØY: Det franske ekteparet Laurence Frémion og Olivier Pitras bor nå på Sommarøya der de driver med havopplevelser for turister. – Vi vil takke for omtanken fra alle rundt oss, det betyr veldig mye, sier de. Foto: Privat 

STILLHET TIL MINNE: Laurence Frémion, Frankrikes nye visekonsul i Tromsø, er i kontakt med franskmenn som bor i Tromsø. Foto: Privat 

TANKENE GÅR HJEM: Det franske ekteparet Cyril Millet og Carole Marchand flyttet fra Champagne i Frankrike til Tromsø for tre år siden. I dag tenker de på ofrene etter terroren i Paris. Foto: Lars Åke Andersen 

nyheter

Lørdag kveld ble Ishavskatedralen lyst opp i trikoloren i solidaritet med Frankrike, som for andre gang i år er utsatt for terrorhandlinger.

– Vi sender med dette et klart signal om at vi tar avstand fra terror og slår ring rundt solidaritet, sier ordfører Jarle Aarbakke (Ap).

Rørt konsul

Frankrikes visekonsul iTromsø, Laurence Frémion, takker for omtanken som er vist henne og flere andre franskmenn i Tromsø i helgen. Mange har tatt kontakt med henne for støttende ord, oppmuntring og omtanke, noe hun setter stor pris på.

– Da jeg så Ishavskatedralen lyse opp i de franske farger lørdag kveld, ble jeg veldig rørt. Det er viktig at så mange som mulig markerer sin motstand mot terror. Det gir et kraftig signal utad, sier hun.

Les også: - Ufattelig drøyt og trist

Søvnløse netter

De siste dagene har visekonsulen tilbrakt mye tid i telefon, både med ambassaden i Oslo, med franskmenn som bor i Tromsø og venner som er i Paris. Terroren som har krevd minst 129 menneskeliv, har også berørt henne personlig.

– Jeg har bodd i Paris i 12 år og har mange venner i byen. Noen av mine venner satt på en av restaurantene hvor terroristene løste skudd mot uskyldige mennesker. De klarte å rømme fra stedet heldigvis. En av mine venner har mistet en nær venn som var på konserten i Bataclan i sentrum. Det er tragisk, sier hun.

Les også: - Vi føler med Frankriket

Tenner lys på Sommarøya

Laurence Frémion bor i dag på Sommarøya sammen med sin franske ektemann Olivier Pitras, der de driver 69 Nord Outdoor Center sammen. Hjemme følger de med på nyhetsbildet konstant, og tenner lys i vinduet for terrorofrene.

– Det franske miljøet i Tromsø er stort, det bor omtrent 120 franskmenn i byen her, som alle er berørt av tragedien i vårt hjemland. Vi er i nær kontakt med hverandre nå. Paris virker å være både nært og langt unna for mange av oss, sier visekonsulen.

Les også: Vi sender tanker fra Nordens Paris til verdens Paris

Paralleller til Utøya

Laurence Frémion minner om at terror kan inntreffe hvor som helst, og ser paralleller til det som rystet Norge 22. juli 2011.

– Det er den samme gale tankegangen som rår. Terroristene i Paris gikk etter de unge i byen. Det er den sikreste måten å ødelegge en by; å gå etter ungdommen for å skape frykt. Vi må ikke la oss skremme av dette, sier hun.

Tankene går hjem

Det franske ekteparet Cyril Millet og Carole Marchand, som har drevet Hellastua på Kvaløya de siste tre årene, har også brukt mye tid på å følge med på situasjonen i hjemlandet i helgen.

– Det er grusomme bilder fra Paris, og selv om ingen av våre nære er direkte berørt, så går dette veldig inn på oss, sier Millet.

Takker for omtanken

Ekteparet har venner i Paris, som alle sier at følelsen de sitter med nå er av krigslignende karakter. De har fått beskjed fra ambassaden om å være forsiktige, spesielt om de skal ut og reise på grunn av terrortrusselen. På Hella føler de seg trygge.

– Ingen i verden kan nå leve uten terrorrisiko, det skjer overalt. Vi føler oss imidlertid veldig trygge her, og vi må takke for alle vennlige ord og gester fra folk rundt oss. Naboen vår kom innom med røkt laks og blomster for å vise solidaritet, og det varmer virkelig, sier Millet.