Første Paris-terrorist identifisert som mulig returnert Syria-farer

Småkriminelle Omar Ismail Mostefai (29) endte livet som kaldblodig terrorist.

  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

nyheter

VG:

DETTE ER SISTE NYTT:

• Franske myndigheter mener nå syv, og ikke åtte, personer deltok i terrorangrepet.

• Politikilder bekrefter overfor AFP at en svart Seat er funnet i Montreuil. Flere vitner har sagt at en slik bil ble brukt av terroristene på to av åstedene, ifølge Francois Molins i den franske påtalemyndigheten.

• En svart VW Polo, som også skal ha vært med i angrepet, ble stoppet ved den belgiske grensen lørdag morgen. En fransk borger, fører av bilen, samt to belgiere, ble pågrepet. 

• AFP melder rundt klokken 09.00 at seks av Mostefais familiemedlemmer nå er pågrepet. Hans far og bror var pågrepet tidligere, broren som følge av at han meldte seg selv.

Identifisert terrorist brukte Polo

Mostefai, som er fransk statsborger, ble identifisert ved hjelp av en avrevet fingertupp som ble funnet i det raserte konsertlokalet Bataclan, skriver NTB.

29-åringen var en av tre angripere som sprengte seg selv etter å ha drept 89 personer på åstedet for det blodigste av fredagens angrep. Ifølge The Guardian kjørte Mostefai selv til konserthallen i en svart eller grå Volkswagen Polo, registrert i Belgia.

Ifølge statsadvokat Francois Molins var Poloen kjøretøyet til ett av tre terroristteam som utførste angrepet. Det skal ha vært syv, og ikke åtte personer, som deltok i terrorangrepet.

LES OGSÅ: - Vi sender tanker fra Nordens Paris til verdens Paris

Småkriminell

Ved hjelp av figneravtrykkene på en fingertupp klarte politiet å identifisere Mostefai som en av terroristene.

Han ble født 21. november 1985 i Paris-forstaden Courcouronnes, men skal ha bodd i Chartres, ni mil sørvest for Paris, de siste årene.

Det var borgermester i Chartres, Jean-Pierre Gorges, som bekreftet identiteten til Mostefai.

Inntil en drøy uke før han skulle fylle 30, viste rullebladet hans åtte dommer for småkriminalitet i årene 2004 til 2010. Ingen av forholdene endte med fengselsstraff.

LES OGSÅ: Aarbakke: - Dette rammer oss alle

– Dette er galskap

Statsadvokat François Molins sier Mostefai i 2010 ble oppfattet som et prioritert mål med tanke på radikalisering, men at mannen «aldri hadde vært implisert i noen etterforskning eller knyttet til terror».

Mostefai ble likevel satt på en liste som kalles «S». Personene på listen blir regnet for å kunne være en trussel mot rikets sikkerhet, og dersom de stoppes av politiet vil det bli registrert hvem de oppholder seg sammen og liknende.

I 2012 var det 5000 personer på S-listen.

LES OGSÅ: Havnet midt i terrordramaet

Kan ha vært i Syria

Ifølge opplysninger den franske avisen Le Monde har, skal ha Mostefai ha vært borte fra sitt hjemsted i Chartres noen måneder. Det skal være informasjon om en passering i Tyrkia.

Lørdag kveld ble faren og broren hans tatt inn i politiets varetekt etter å ha meldt seg. Boligene deres blir undersøkt av politiet. Nå er altså totalt seks inkludert far og bror arrestert, ifølge AFP.

– Dette er galskap. Jeg var i Paris i går og jeg så hvordan dette skjedde, sa broren til nyhetsbyrået AFP med skjelvende stemme før han ble ført bort av politiet.

LES OGSÅ: – Tre team med terrorister

Skal ha snakket perfekt fransk

Han er en av fire brødre i en søskenflokk på seks. Han sier han brøt kontakten med Mostefai for flere år siden. Han visste at broren hadde vært innblandet i småkriminalitet, men hadde aldri forestilt seg at broren kunne bli radikalisert.

Han fortalte at Mostefai dro til Algerie med familien sin og «den lille jenta hans».

– Det er stund siden jeg hørte noe nytt. Jeg ringte moren min, og hun lot ikke til å vite noe, sa broren lørdag.

LES OGSÅ: Konsertarrangør, Robert Dyrnes, reagerer med vantro

Da Mostefai og de to andre terroristene stormet inn i konsertlokalene fredag kveld, fant de sine aller første ofre borte i baren. Vitner som var på stedet, beskriver de tre som rolige og bestemte – og alle skal ha snakket perfekt fransk.

Sent lørdag kveld kom det frem at de åtte terroristene som var involvert i angrepene, hadde på seg identiske selvmordsvester fylt med eksplosiver som er svært følsomt for varme, friksjon og mekaniske stoffer – noe som utgjør en stor risiko. Derfor har sprengstoffet gått tilnavnet «Satans mor» av enkelte terrorgrupper. 

VG/NTB